Ohrozí letos nezvykle vysoká cena másla, mouky a cukru tradiční předvánoční činnost chebských hospodyněk? Nikoli. Jak se zdá, na bohatost vánočních stolů si Chebští sáhnout nenechají.

„Už jsem koupila čtyři kila mouky, moučkový cukr a na trhu před obchodním domem vlašské ořechy. Máslo zatím nemám, to musí být úplně čerstvé, takže ho koupím až v sobotu, kdy chci začít péct vánoční cukroví,“ svěřila se osmačtyřicetiletá Marie Nenosilová z Chebu. „Letos to sice bude o dost dražší než vloni, ale svých dvanáct druhů cukroví a vánočku si prostě neodpustím. Bez toho by u nás nebyly Vánoce.“

Podobný názor razí i většina dalších hospodyněk, které v souvislosti s vánočním pečením a cenami surovin Deník oslovil.
„Já nepeču. U nás to má na starosti babička. Ta svede svoje vyhlášené cukroví nejlíp,“ svěřila se osmatřicetiletá Petra. „Cena surovin není důležitá. Kdyby jsme neměli všechny druhy, na které jsme zvyklí, už by to nebylo ono. Děti by se cítily ochuzené, že nemají to, na co se celý rok těší.“
Ani v rodinách, kde se cukroví nepeče ale kupuje, si s drahým máslem, moukou a cukrem hlavu nelámou.

„Koupím tak deset dvanáct druhů v místních vyhlášených cukrárnách, už mám vyzkoušené, kde mají jaké druhy nejlepší,“ plánuje dvaačtyřicetiletá prodavačka Miluše Kučerová. „U nás ho sice nikdo noc nemiluje, ale když přijde návštěva, musí na stole být. Co si ale vzít nenechám, je domácí máslová vánočka. Tu si rozhodně upeču ať stojí máslo kolik chce.“