Mrazivé a prosněžené dny, které panují v poslední době na Chebsku, zhoršily sledovaný obraz digitální televize. Podle odborníků má na špatný obraz počasí opravdu vliv. Řada lidí netuší, že musí mít mrazuvzdorné antény.

„Mnohokrát se mi stalo, že mi obraz v televizi začal přeskakovat, zasekával se nebo se rozkládal na kostičky,“ řekl senior Vladimír Luka z Chebu. „Nevěděl jsem, zda je to následek mrazu, nebo mám rozbitou televizi,“ doplnil.

Informace odborných pracovníků říkají, že mráz a sníh opravdu mají na vysílání digitálního signálu vliv. „Zimní počasí může ovlivnit příjmové podmínky na straně diváků, které se projevují kostičkováním digitálního obrazu,“ informovala mluvčí Českých Radiokomunikací Marie Fianová.

Televizní signál může zhoršit spousta faktorů. „Může se jednat například o dálkový příjem ovlivněný inverzí nebo nízkou oblačnost, která může způsobovat rozptyl signálu,“ řekla Marie Fianová.

Na kvalitu signálu má vliv i sněhová pokrývka. „Televize mi začala blbnout, když napadlo více sněhu,“ řekl další z diváků, Josef Mladý z Aše. „Myslel jsem si, že sníh nemůže signál ovlivnit, ale zřejmě asi ano,“ pomyslel si Josef Mladý.

„Povětrnostní podmínky mají skutečně na kvalitu signálu vliv,“ uvedla Fianová. „Sníh ovlivňuje tvar zemského povrchu, a tím může měnit odrazivost signálu,“ vysvětlila Marie Fianová.

Lidé však nevědí, co udělat, aby měli signál stále kvalitní. Podle odborníků si stačí pohlídat, aby anténní rozvody byly mrazuvzdorné. „Většina anténních systémů musí být konstruována pro extrémní klimatické podmínky, tak aby se minimalizoval případný negativní dopad na příjem signálu,“ uzavřela mluvčí.