V dalším díle anketní soutěže ´O nejkrásnějšího domácího mazlíčka´, která se i nadále odehrává na webu Chebského deníku, vyhrál dvouletý kocourek Matýsek. Jeho chovatel Roman Juřička z Chebu rád pohovořil o svém mazlíčkovi vlastně takovém novoročním dárku.

Prozradíte, kdo vás do soutěže přihlásil?

Do soutěže nás přihlásila manželka. Líbilo se jí, jak se mi podařilo našeho Matýska pěkně vyfotit. A taky toto klání sledujeme a hlasujeme, když se nám nějaký ten mazlíček moc líbí.

Uvedete něco bližšího o mazlíčkovi jménem Matýsek?

Matýsek je exemplář ´středoevropské kočky chebské´. Je to kocourek a věk odhadujeme tak na dva roky. Odhadujeme, protože k nám přišel jako odrostlé kotě. Objevil se za vrátky právě na Nový rok. Ujali jsme se ho i přes viditelný nesouhlas naší první kočičky Merynky. Matýsek se choval slušně, vděčně a mile. Téměř nemňoukal, jen pípal. A jelikož byl hodný a trpělivý, získal si nakonec i přízeň Merynky. Museli jsme ho trochu ošetřit. Odblešili a odčervili jsme ho a ještě jsme mu nechali vyléčit ouška. Je opravdu hodný a vděčný. To se projevuje tak, že nám denně ukáže minimálně tři úlovky. A když má náladu, donese nám je živé až do obýváku. Zřejmě si prožil krušné chvíle, jelikož jsme zjistili, že má pod kůží zarostlou diabolku. Dneska už je prostě náš, protože se drží blízko domova.

Dokážete odhadnout, kolik hlasů poslali vaši nejbližší a kamarádi a kolik ostatní veřejnost?

Hodně hlasů je samozřejmě od našich přátel a známých, kteří mají také rádi kočky a našeho Matýska. Od veřejnosti určitě hlasy taky přišly. Ale myslím si, že jen na začátku soutěže. Protože jakmile se článek dostane mimo hlavní stranu, těžko se hledá.

Máte nějakou radu pro začínající chovatele takových kočičích nalezenců?

Člověk musí mít zvířátka hlavně rád, a pak respektovat jejich přirozené vlastnosti. Nemyslet si, že se zvířátko bude chovat jako plyšák.

Obdrželi jste praktickou cenu (poukázku v hodnotě 500 korun na nákup zboží v chovatelské prodejně). Už jste za ni něco pro Matýska pořídili?

Zatím jsme jen uvažovali, co mu pořídit. Ale rozhodli jsme se, že to bude něco praktického, nejspíš pelíšek, nebo kvalitní misky na jídlo.

Koho z rodiny má Mates nejraději? Jak svoji náklonnost projevuje?

Myslím si, že má rád tak nějak všechny stejně. Ale mě a mladšího syna o něco víc (úsměv). Svoji náklonnost projevuje většinou tak, že při hře nás chytá tlapkami za ruce a něžně nás okusuje a olizuje.

Jak finančně náročné je zdravě živit takového kočičího přítele?

Nakupujeme hlavně jídlo v akcích. Jelikož Matýsek vůbec není vybíravý. Jako správný chlap sežere úplně všechno. Hlavně když je toho hodně…

A pokud mám tu šanci, rád bych ještě závěrem dodal, že mockrát děkujeme všem, kteří pro Matýska hlasovali. A Mates samozřejmě děkuje taky!