Muž ve Františkových Lázních zvoní na náhodně vybrané domovní zvonky a žádá o půjčku 500 korun na nákup nafty do vozu. „Tu mu podle jeho verze někdo ve vedlejší ulici vyčerpal ze zaparkovaného automobilu, a on nemůže odjet," řekl jeden z občanů, u kterého muž také zazvonil s žádostí o půjčku. Podvodník, zřejmě aby vzbudil důvěru, slibuje, že tomu, kdo mu půjčí, vrátí tisíc korun.

K tomu, aby mu hlavně starší lidé uvěřili, používá nesmyslné argumenty. „Vymýšlí si, že má pouze německou platební kartu, kterou nikde v bankomatu a na benzínce neakceptují," uvedl svědek. „Je jasné, že člověk trochu znalý mu nenaletí, jenže důchodci věří tomu, že s německou kartou nikde vybrat nemůže," kroutil hlavou nad vynalézavostí podvodníků.

S podobným případem se ale setkali i lidé v ostatních městech regionu. „Kamarádka mi říkala, že ji na ulici oslovil muž s podobnou historkou," řekla Ivana Slavíková z Chebu. „Chtěl po ní dvě stovky na benzín, protože mu někdo ukradl pohonné hmoty z auta a on nemá ani korunu a musí natankovat a jet domů. A ona mu je dala, protože jí ho prý bylo líto. Dodnes samozřejmě peníze ani toho člověka neviděla. Telefonní číslo, co jí dal, neexistuje."

Nedávno se v Karlovarském kraji objevili podvodníci, kteří se snažili starším občanům po telefonu namluvit, že jsou jejich vnoučata.„Policisté prošetřují sérii podvodných telefonátů směřujících k seniorům," uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová s tím, že neznámý pachatel se představí jako vnuk dotyčné osoby a žádá po důvěřivci peníze.

Dalším způsobem, jak ze starších lidí dostat finanční hotovost, je tvrzení, že jsou kamarádem jejich vnuka, syna či dcery. Ti je prý posílají, aby jim jejich prostřednictvím půjčili ve svízelné situaci. Policisté proto důrazně, a zvláště seniorům, doporučují, aby byli opatrní a obezřetní.