Podvodník, který z důvěřivců nejen ve Františkových Lázních láká peníze, podle podvedených působí velmi seriózním dojmem. Dokonce je ochotný osloveným lidem ukázat svůj občanský průkaz.

Podvodník zvoní náhodně na domovní zvonky nebo na ulici oslovuje kolemjdoucí s vymyšlenou báchorkou o automobilu, ze kterého mu kdosi vytáhl naftu. „Žádá o půjčku pět set korun," řekl jeden z františkolázeňských občanů. „Tvrdí, že vrátí jednou tolik. Navíc k tomu přidává směšný argument, že má jen německou platební kartu, kterou nikdo v Čechách neakceptuje," doplnil.

Důvěřivce se snaží varovat také město Františkovy Lázně, to už na sociální síti uveřejnilo varování před tímto mužem a důrazně vyzývá k obezřetnosti.

Někteří lidé, kteří podvodníkovi naletěli, se ozvali redakci Chebského deníku. „Já jsem přišla o sto dvacet korun," řekla jedna z podvedených. „Chtěla jsem mu pomoci. Také jsem se ocitla v situaci, kdy jsem potřebovala pomoc. Bylo to už před časem. Je vidět, že se nároky podvodníka zvyšují." Muže, který i jí ukázal svůj občanský průkaz, popisuje jako seriózně vypadajícího. „Je čistý, upravený a nepůsobí zanedbaným dojmem," uvedla s tím, že si pamatuje jeho jméno. „Záležitost jsem na policii nehlásila, říkala jsem si, že mi to za těch sto dvacet korun nestojí. Ale teď, když vidím, že žádá čím dál tím víc, zvažuji, že trestní oznámení podám."

Podle jejích slov bydlí podvodník ve františkolázeňské ubytovně a peníze, které z lidí vyláká, použije na alkohol. „Mě oslovil také," řekla Hana z Chebu. „Byla jsem ve Frantovkách na návštěvě u kamarádky. Vyslechla jsem si jeho na první poslech vymyšlenou historku a řekla, že u sebe nemám ani korunu. Jen mě děsí představa, že až peníze od důvěřivců nedostane, uchýlí se k jiným praktikám a možná i k násilí."

S lidmi, kteří chtějí z důvěřivců vymámit finanční hotovost, se v poslední době roztrhl pytel. Nedávno policisté prošetřovali případy telefonátů, kdy kdosi zavolal na telefonní číslo a tvrdil, že je vnuk či vnučka a že nutně potřebuje peníze. Mnoho hlavně starších občanů regionu se setkalo také s případem, kdy k nim přistoupil podvodník, jenž tvrdil, že je kamarád příbuzného. „Jednou na ulici ke mně přistoupila mladá dívka," popsal podobnou situaci sedmdesátiletý František Dušek z Chebu. „Tvrdila, že moje dcera potřebuje nutně dva tisíce korun a že ji posílá, abych jí je předal. Když jsem řekl, že dceři tedy zavolám, zmizela."

Právě senioři jsou podle policistů nejsnadnější kořistí. Staré lidi, které v dětství učili, že si mají pomáhat, je totiž lehké oklamat. Policisté proto pro ně pořádají řadu seminářů.