Poloospalé lázně? Ale jděte. Karlovy Vary jsou nyní návštěvníky našlapané až po své vyhlášené vyhlídky v lázeňských lesích. A to znamená jediné. Ruština zní všude, kam se Karlovaráci hnou. Spokojeni jsou hoteliéři a majitelé lázeňských resortů a také obchodníci. Kdo za to může? Pravoslavné Vánoce. Věřící z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Srbska, Makedonie a dalších zemí oslavují a na bohoslužbách v pravoslavných kostelech si připomínají nejen památku narození Ježíše Krista, ale také mučedníka sv. Štěpána.

„Návštěvnost města se na konci roku začala jako tradičně zvyšovat. V období ´našich´ svátků přijížděla německá klientela a také se k nám vydalo více Španělů a Řeků, kteří využili prodlouženého víkendu. Nyní zažívají Karlovy Vary nárůst rusky hovořících klientů, kteří velmi rádi v Karlových Varech oslavují své vánoční svátky podle juliánského kalendáře a většina zůstává až do Nového roku," uvedl Jan Sedláček z karlovarského infocentra.

Pravoslavní věřící dodržují před vánočními hody pětatřicetidenní půst, který si vynahradí hodováním od 6. do 14. ledna. Na svátečním stole nechybí ryby, boršč, houby, plněné taštičky, pirohy a pečivo s medem a ořechy.

Větší zájem zaznamenali i hoteliéři na Chebsku.

„Máme tu nyní více ubytovaných klientů z Ruska, Běloruska i Ukrajiny, ale nejedná se o značný nárůst," sdělila manažerka hotelu Cristal v Mariánských Lázních Ilona Vinklerová. „Všem hostům kvůli svátkům připravujeme i slavnostní večeři s živou kapelou," dodala.