Do oprav silnic na chebském Švédském Vrchu se radnice pustí ještě letos. S rekonstrukcemi by se mělo začít v červenci a dělníci se stroji obsadí hned čtyři ulice.

Město právě začalo hledat zhotovitele stavby. Jak uvedl chebský místostarosta Tomáš Linda, práce se budou týkat ulic Šimáčkova, Železničářů, Hermanova a Ke Kaštanům. „Je to záležitost, o které jsme už několikrát s občany diskutovali," připomněl veřejné projednání, které se konalo v sále tamní restaurace.

„Sejmuty budou všechny konstrukční vrstvy vozovek, které budou nahrazeny novými. Upravovat by se mělo také veřejné osvětlení a dešťová kanalizace," popisoval Linda.

V některých částech ulic vzniknou obytné zóny, což by mělo vést i k větší bezpečnosti.

Předpokládaná hodnota zakázky je 17 milionů korun, a pokud proběhne výběrové řízení bez problémů, mohlo by se začít pracovat letos v červenci a práce by skončily na podzim. Na jaře příštího roku by pak byly provedeny sadové úpravy.

Místní tak čekají dílčí omezení, s uzavíráním celých ulic se ale nepočítá.

Podle místních je také problémem dostat se z této části Chebu do zbytku města. „Například 'lávka' je v dost neutěšeném stavu," posteskl si dvaatřicetiletý Jan Čermák z Chebu. „Chodci to v této lokalitě nemají lehké."

Také o tom se na loňském setkání občanů Švédského Vrchu s představiteli města mluvilo.

„Uvědomujeme si, že lávka od Penny Marketu na Švédský Vrch je ve velice špatném stavu. Proto jsme si nechali zpracovat studii, jak tuto situaci řešit, jejíž závěry jsou takové, že celková rekonstrukce lávky by stála 80 milionů a výstavba nové 100 milionů korun. To jsou částky, které si město nemůže v žádném případě dovolit," uvedl tehdy místostarosta. „Občanům Švédského Vrchu však můžu slíbit, že k údržbě lávky budeme přistupovat s maximální zodpovědností, aby nedošlo k jejímu uzavření. Zároveň připravujeme přesunutí chodníku ve Vrázově ulici na druhou stranu, aby se nemusela přecházet tato frekventovaná komunikace."