Odpustit, či neodpustit, tuto otázku projednávali na svém zasedání zastupitelé Mariánských Lázní. Ti jednali o tom, zda odpustit celé, nebo alespoň polovinu příslušenství k dluhu Marienbad Waters.

„Společnost Marienbad Waters dluží městu jistinu více jak 1,1 milionu korun," informoval na zastupitelstvu starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák. Úroky a smluvní pokuta činí půl milionu korun. „Pohledávku město už zažalovalo," přiblížil starosta. Na žádost společnosti, která před lety stáčela minerální vody Excelsior, Rudolfův pramen nebo Aqua Maria, jednali zastupitelé o tom, zda neodpustit alespoň část příslušenství.

„Nikdy jsme nezpochybňovali dluh, který vůči městu máme," řekl na jednání zástupce dlužníka Josef Nový s tím, že společnost hledá pro mariánskolázeňskou stáčírnu kupce. „Ten přednesl zajímavý koncept, má však problémy s penězi," uvedl. Podle jeho slov by pomohlo, kdyby Mariánské Lázně počkaly do května či června příštího roku. „Myslíme, že závod bude prodán a voda se začne stáčet v horizontu několika měsíců."

S posečkání splátky dluhu, který má společnost vůči městu od roku 2012, nesouhlasil nejen finanční výbor, ale ani zastupitelé. 

„Doby, kdy státní správa fungovala tak, že vyšla se vším vstříc a přivírala oči, jsou pryč," uvedl zastupitel Ondřej Knotek s tím, že je riziko podnikání, že Marienbad Waters ochranné známky nepoužívala.

„Je mi líto, že se nepodařilo stáčírnu uvést do provozu," podotkl Antonín Šimánek, další ze zastupitelů. „Ale měli bychom celou záležitost nechat na rozhodnutí rozhodčího soudu." Zastupitelé nakonec stáčírně neodpustili ani korunu a přijali pouze usnesení o tom, že berou na vědomí dluh vůči městu.

Problémy se splácením má společnost Marienbad Waters už několik let. Už před čtyřmi lety město zrušilo licenční smlouvy na prestižní ochranné známky Excelsior, Rudolfův pramen či Aqua Marie. Stáčírna měla totiž problémy s distribucí svých produktů a bývalý vlastník ji téměř přivedl do konkurzu. Po měsíci ale vzaly Mariánské Lázně výpověď zpět. Vedení města v čele s tehdejším starostou Zdeňkem Králem se tehdy rozhodlo dát společnosti ještě jednu šanci.

Společnost tehdy slibovala znovuobnovení výroby s tím, že má nového obchodního partnera. Podepsaný kontrakt měl tehdy přinést nejen obnovení výroby, ale zajistit i odbyt v zahraničí. Ani toto spojení ale nevyšlo a dluh vůči Mariánským Lázním se vyšplhal na více jak milion korun.

„Na Excelsior si pamatuji jako malý kluk," řekl Jan Vlasák z Mariánských Lázní. „Moje děti už ani nevědí, co to bylo. Je škoda, že stáčírna nefunguje. Nostalgie ale nic nemění na tom, že společnost městu dluží a měla by finanční prostředky zaplatit. Mariánky měly na můj vkus trpělivosti více než dost."