Už popáté se tu na jednom z pozemků vztyčil velký milíř. Ten slouží k přírodní výrobě dřevěného uhlí a jak se vyjádřili někteří z hostů, grilované pokrmy, upečené nad tímto uhlím, jsou chutnější. „Dnes je to pátý ročník, ale třetí rok pod vedením Spolku přátel ašského milíře,“ vyjádřil se k akci předseda spolku Přemysl Šperl.

Tradice zapalování milíře vznikla hlavně za účelem setkání lidí a podpoření staré tradice. „Konečná příprava milíře trvá 14 dní. Jinak celková příprava dřeva a všech prostředků na milíř trvá téměř po celý rok,“ upřesnil Šperl s tím, že letos je na postaveném milíři změna, a sice, že je umístěn na speciálním roštu, který pomáhá s přívodem vzduchu.

V předchozích letech stál milíř na zemi. Milíř bude hořet týden a následně se vybere dřevěné uhlí, které se bude prodávat. „Je to úžasná akce lidí, kteří se o to starají a chuť masa upečeného na tomto uhlí je nepopsatelná,“ řekla návštěvnice Helena z Aše.