Mýval severní (Procyon lotor), lidově také medvídek mýval, je středně velký savec obývající původně Severní Ameriku. Člověkem byl však zavlečen i do jiných částí světa, například do Evropy, Japonska nebo na Kavkaz. A růžky už vystrkuje také v Chebu. Už od podzimu loňského roku ho místní pozorují v chebské ´Krajince´. I když vypadá roztomile, odborníci ho považují za vážného škůdce.

Mýval není ze „Sovy"

„Neustále se na nás obracejí Chebané, a to už od podzimu 2013, jestli nám neutekl mýval," uvedla Marta Beranová z Domu dětí a mládeže Sova, který sousedí s ´Krajinkou´. „Pořád ho nedaleko ´Sovy´ pozorují. Od nás není, my máme toho svého mazlíka ve venkovní kleci. Ovšem vím, že stanice pro handicapovaná zvířata už chystá odchyt," dodala s tím, že mýval z ´Krajinky´ pravděpodobně někomu utekl ze soukromého chovu. „Nebo se ho nějaký nelida zbavil vypuštěním do přírody," uvažovala Beranová.

Žijí ve městech

Přirozeným biotopem mývala jsou listnaté a smíšené lesy, ale díky jeho přizpůsobivosti dnes zcela běžně obývá i města, kde je prostě považován za ´škodnou´. Kolik mývalů v Česku přesně žije, se nedá dopočítat. I proto, že mýval je noční zvíře. Daří se mu dobře, nemá v Česku přirozené nepřátele a nekosí ho ani nemoci.

Škůdce

Proč ho v Česku nechceme? „Protože je drzý, neodbytný a škodí," neskrýval Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. „Sežere všechno, na co přijde. Vybere jakékoliv hnízdo, které potká na zemi i na stromě. A například mokřadní ptáci hnízdí proklatě nízko. Vyluxuje každou žábu, když jde kolem rybníka, pustí se do škeblí, do raků."

Podle ochránců přírody je jen otázkou času, kdy se začne vyskytovat i na zahrádkách. Zjistí, že u lidí se žije lépe. Objeví popelnice a ptačí budky na stromech.

Je roztomilý

„Toho medvídka v areálu chebské krajinné výstavy jsem už viděla," svěřila se desetiletá Petra Nová z Chebu. „Je roztomilý. Taky vím, že prý do naší přírody nepatří. Věřím, že ho odchytnou a pak dají chovatelům, kteří si s ním budou rozumět," dodala.

Názor veterináře

Chebský Deník oslovil také veterináře Jana Hozu z Chebu s dotazem, zda není mýval v ´Krajince´ nebezpečný a nemůže napadat třeba venčené psí mazlíčky malé rasy? „Ze své praxe neeviduji žádný takový případ. Tak myslím, že spíš ne. Ovšem zvíře zahnané do úzkých reaguje nevyzpytatelně. Ale vzhledem k tomu, že mýval severní je noční zvíře, takové nebezpečí pravděpodobně můžeme vyloučit."