V současné době zde působí devět firem, které zaměstnávají celkově téměř tisícovku lidí. V sídle společnosti ESTO Cheb, specializující se na výrobu a služby v oblasti požární ochrany, se setkal s představiteli města, Okresní hospodářské komory i zástupci zdejších firem, škol a dalších institucí. Ministr se hned vyjádřil, že je velmi důležité se s problémy v krajích seznamovat přímo u nich a ne na ně nahlížet jen pohledem ´ministerstva z Prahy´.

„Musím podotknout, a jsem za to velmi vděčný, že pan ministr Kuba byl prvním ministrem průmyslu a obchodu, který do Chebu zavítal na oficiální návštěvu od revoluce v roce 1989 a který se aktivně zajímá o naše regionální problémy,“ vyzdvihl chebský místostarosta Tomáš Linda (na snímku, vlevo), který v úvodu setkání průmyslový park ministrovi v krátké prezentaci představil. Místostarosta připomněl také problémy, se kterými se město v souvislosti s plánovaným rozšířením průmyslového parku potýká.

Tím nejzásadnějším je předloňské razantní navýšení poplatků za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu, ke kterému stát přistoupil v reakci na boom fotovoltaických elektráren. V případě pozemků pro druhou etapu chebského průmyslového parku se přitom poplatky zvýšily z původních 63 na 214 korun za metr čtvereční. „Již připravené rozšíření jsme z tohoto důvodu museli prozatím odložit.

Po započtení poplatků by podle nás pozemky byly neprodejné,“ vysvětlil místostarosta Linda. „Pan ministr náš záměr rozšířit průmyslový park jednoznačně podpořil. Jasně deklaroval, že nám problémy, které jeho dalšímu rozvoji brání, pomůže řešit. Nejde jen o poplatky za odnímání půdy ze zemědělského půdního fondu, ale i o stometrové ochranné pásmo kolem rychlostní silnice R6, které část pozemků znehodnocuje. V neposlední řadě ministr přislíbil, že bude podporovat naši žádost o zařazení chebského průmyslového parku mezi prioritní průmyslové zóny České republiky,“ dodal místostarosta.