Jaká odrůda jablek je nejstarší? Jaké plody v dnešní době nejvzácnější? A jak chutnají míšeňská jablíčka? Přesně to se mohli dozvědět návštěvníci druhého ročníku Festivalu jablek v Mariánských Lázních. K vidění byly i staré krajové odrůdy.

„Jednou z nejvzácnějších jsou míšeňská jablíčka," uvedl Martin Lípa z Ekologického centra Meluzína. „Ta patří k jedněm z nejstarších druhů, pocházejících z dob Rudolfa II." Návštěvníci festivalu mohli staré ovocné odrůdy dokonce ochutnat. A právě míšeňská jablíčka patřila k těm nejvyhledávanějším. „Ještě je trochu kyselejší," řekla Dana Bláhová, která neodolala a kousek ochutnala. „Ale jinak má zcela jinou chuť, než mívají dnešní jablka." Svými výpěstky sladkých jablíček se pochlubili i mariánskolázeňští zahrádkáři, kteří přinesli 63 exponátů.

Pěstitelé se shodují na tom, že letošní úroda se ale příliš nepovedla.

„Řada stromů vynechala," potvrdil Martin Lípa. „Bylo to způsobené tím, že loňská úroda byla vysoká a jabloně laicky řečeno odpočívají. Druhým faktorem, který se podepsal na letošní nepříliš plodné sezoně, bylo chladné jaro," uvedl Lípa.