Mělo jít o poutavou přednášku o biopotravinách, místo toho se podivní prodejci opět pokusili prodat předražené indukční desky a hrnce. Cheb po několika měsících zažil akci, při které chování prodejců připomínalo praktiky takzvaných šmejdů.

„Začalo to naprosto nevinně," zahájila své vyprávění paní Míša z Chebu. „Oslovil mě na chebské pěší zóně zástupce firmy a položil mi pár otázek. Například ho zajímalo, kde nakupuji a co. Vzal si na mě kontakt," uvedla s tím, že za několik dní jí volal příjemný ženský hlas. „Ten mě pozval na akci, při které se bude hovořit o biopotravinách," popsala.

„Dokonce slibovali dárek," doplnila slova paní Míši další z návštěvnic akce. „Jednotlivec měl dostat dvě stě korun, manželský pár pak pět set korun." Obě ženy nabídku přednášky přijaly. Že něco nebude v pořádku, zjistily už ve chvíli, kdy vešly do místnosti.

„Uvnitř sedělo asi sedmnáct lidí a všichni přítomní byli senioři. Už tehdy mě napadlo, že půjde o něco jiného než o nějakou obyčejnou přednášku." A nemýlila se. „Chtěla jsem nejprve odejít pryč. Ale zvědavost mi to nedovolila, chtěla jsem vědět, co se z toho vyklube," vysvětlila Míša. „Začali nám rozdávat losy. Ti, jejichž kupony měly na konci sedmičku, byli vybráni na nákup těch nejlepších a nejnovějších indukčních desek. A k té desce je přece nejlepší pořídit si ty nejnovější hrnce. Jistě vás nepřekvapí, že sedmičku na konci losu měli úplně všichni," řekla s notnou dávkou ironie i rozčílení.

„Vyprávěli, že tady chtějí otevírat kamenný obchod a my budeme první, kdo si za tu nejlepší cenu bude moct tyto výrobky koupit." Jednání prodejců podle žen, které kontaktovaly redakci, se podobalo chování šmejdů. „Navíc se s námi bavili jako s nějakými hlupáky," popsala další z Chebanek, která se této akce zúčastnila. „Ještě předtím než jsem naštvaně odešla, chtěla jsem já a někteří ostatní po nich ty dvě stovky, které slíbili. Hodili je po nás s tím, abychom se s nimi udávili," kroutila hlavou. Redakce Chebského deníku vyrazila na místo, kde se měla akce konat. Prodejci byli ale už pryč a následující dny se už nevrátili. Kontakt na firmu včetně internetových stránek či e-mailové adresy není. „Bohužel jsem smazala telefonní číslo, které mě na tuto akci zvalo. To mě moc mrzí," řekla Míša z Chebu.

Nicméně zkušenosti s těmito prodejci mají i jiní lidé z různých krajů. Na internetu se lze dočíst recenze, kde tyto prodejce ke šmejdům přirovnávají. „Moji čtyřiaosmdesátiletou maminku svým ´uměním´ zmanipulovali pro koupi nesmyslné indukční desky včetně nádobí," podělil se o své zkušenosti syn poškozené.

Cheb nezažil návštěvu takzvaných šmejdů poprvé. Před několika měsíci Chebský deník informoval, že podvodné předváděčky pod záminkou vzniku kamenného obchodu pořádá firma De Luxe Home. Tato společnost se hájila tím, že žádné podvodné obchody nedělá. Lidé, kteří jí naletěli a stále čekají na své peníze, ale tvrdí opak. Okradení touto firmou se ale nevzdali a obrátili se na obecně prospěšnou společnost Nedejte se, která je v současné době zastupuje.