Zatímco v celé republice mykologové musí kvůli nedostatku hub rušit plánované výstavy, v Mariánských Lázních byly k vidění skutečné houbařské rarity. Tradiční expozici hub pak doplnila ochutnávka houbových specialit. Třináctý ročník mykologické výstavy se tentokrát nekonal v Hotelové škole, ale v sousedním objektu Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Cestu sem našly stovky houbařů z celého regionu.

„Připravili jsme si pro ně téměř tři sta houbových exponátů. K vidění jsou zde nejen běžné jedlé druhy či smrtelně jedovaté muchomůrky, ale také několik vzácností,“ uvedl vynikající kynžvartský mykolog Jan Šimice. K těm unikátům, které kromě odborníků téměř nikdo nezná, patří například ucháč čepcovitý, lošák jelení, lesklokorka jehličnanová, kyj uťatý, hřib příživný nebo hřib modračka. Ten našla v nedalekém lázeňském parku Marie Pospíšilová z Úpice na Trutnovsku.

„Na zdejší výstavu jezdím pravidelně už tři roky. Loni jsem sem přivezla vzácnou bedlovnici zlatou,“ poznamenala Pospíšilová. „Místním mykologům závidím to množství hub, které tu roste. U nás jsme museli výstavu kvůli nedostatku hub zrušit,“ poznamenala smutně.

Podle Jana Šimice ale v našem regionu ještě houbařská sezóna neskončila. „Přišly sice mrazy, ale ty v hlubokých lesích nejsou. Jsem přesvědčený o tom, že ještě budeme moci vyrazit do lesa a přinést spousty hub.“ Podle něj se v současné době začínají objevovat například typické podzimní václavky.
Pro všechny houbaře má Šimice radu: „Sbírejte jen ty houby, které dobře znáte. Například ve Slavkovském lese můžete narazit na smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou,“ varoval Šimice všechny houbaře. Zajímavé je, že tato nebezpečná houba je v sousedním Českém lese poměrně vzácná.
Na výstavu našly cestu stovky lidí. Někteří z nich si nechali své nálezy určit u odborníků a věnovali je i do expozice. Jiní se přišli poučit či inspirovat. „Na houby jsem letos začal chodit se svým sedmiletým vnukem. A ten chce pořád vědět, jak se která houba jmenuje, a jestli je jedlá,“ řekl Alois Žižka z Mariánských Lázní. „Ani jsem sám pořádně nevěděl, kolik hub v našich lesích roste,“ dodal. Jen málokdo z návštěvníků také odolal ochutnávce houbové tlačenky nebo karbanátků, které si pro ně organizátoři připravili.