´Sedmá velmoc´ v regionu v budoucnu určitě posílí. Tento závěr vyplývá z úspěšné akce, kterou pro mladé adepty žurnalistiky z Chebska uspořádali nadšenci z neziskové organizace Český novinářský klub (ČNK). Děti a studenti byli programem doslova nadšení. A projevili i patřičný hlad po zajímavých informacích.

Jednodenní víkendový ´Novinářský workshop´ pro mladé adepty žurnalistiky z františkolázeňské základní umělecké školy, který podpořilo město Františkovy Lázně, se zaměřil na představení této specifické profese nejmladší generaci přímo v terénu. „Zvolili jsme formu kombinací teorie a praxe. A celý kroužek mladých novinářů z lázní vážně uspěl," radoval se předseda ČNK Milan Hloušek. „Za citlivého vedení jejich vedoucí Jaroslavou Rymešovou školáci a studenti doslova hltali poznatky," usmíval se.

V první části programu se mladí seznámili s fungováním Domu na půl cesty (DPC) v Nebanicích, který provozuje obecně prospěšná společnost Pomoc v nouzi. Účastníci tak poznali práci s potřebnými i možnosti pomoci a zároveň získali důležité novinářské poznatky přímo v praxi.

Další zastávkou byl historický statek Bernard v Královském Poříčí, který se nachází na okraji aktivního hnědouhelného lomu Jiří u Sokolova. „Zde účastníci workshopu poznali stará řemesla, historii statku, místní flóru i faunu," přiblížil regionální novinář a předseda ČNK Hloušek. „Cílem akce bylo nejen odhalování krás regionu, ale také seznámení se se sociální tematikou. To všechno má výchovný efekt, který působí na osobnostní růst mladých žurnalistů," zdůraznil předseda ČNK.

„Dům na půl cesty mne vážně upoutal," vyzdvihl čtrnáctiletý novinář František Strecker ze Žírovic. „A taky byly zajímavé osudy tamních klientů. Líbí se mi, jak je zde vedou k pracovním návykům a učí je čelit různým životním situacím. To patnáctiletá adeptka žurnalistiky Petra Hůlková z Františkových Lázní byla doslova nadšená ze záměru DPC vyrábět vlastní čokoládu s různými atypickými příchutěmi. „A druhá část workshopu na Bernardu byla taky skvělá," chválil František. „Tady je to taková moderní propagace regionu, starých řemesel i přírody. Už se těším, až budu z akce psát reportáž určitě se zmíním i o Centru řeky Ohře. Tam jsme se nejen poučili, ale i vyřádili," dodal.

Podle vedoucí kroužku mladých novinářů z Františkových Lázní Jaroslavy Rymešové byl celodenní sobotní program pro její svěřence profesionálně přichystaný. „Pokud mám tu šanci, ráda poděkuji ČNK za zorganizování takové akce i městu Františkovy Lázně za její podporu," uvedla Rymešová.