Osmasedmdesátiletý tesař Josef Hauer z Parksteinu už vytvořil model krovu Gablerova domu, nyní pracuje na modelu krovu františkánského kláštera, kde se nachází nejstarší krov v Čechách.

Projekt Nadačního fondu Historický Cheb, který uvedl do povědomí a zpřístupnil pro veřejnost jedinečné krovy v Chebu, zaujal Josefa Hauera natolik, že nabídl svou spolupráci, a to výrobu modelu krovu některého z domů na chebském náměstí a modelu nejstaršího krovu v Čechách, krovu františkánského kláštera.

Model dalšího chebského krovu je ve výroběZdroj: Deník / Simeonová Václava

„K dispozici byly kompletní plány Gablerova domu, a na model tak nebylo nutné dlouho čekat. Pan Hauer zvládl jeho výrobu během dvou měsíců. Ihned poté se začal zajímat o plány krovu františkánského kostela, které od konce roku 2017 zpracovává stavební historik Mgr. Panáček,“ uvedla Marcela Brabačová z Nadačního fondu Historický Cheb.

A právě tito dva muži se teď sešli nad plány. „Diskuze vedená z pozice dvou odlišných perspektiv jedné stavebněhistorické a druhé řemeslné byla intenzivní. Oba odborníci se snažili sblížit své představy a možnosti, probírali použití různých druhů dřeva, výhody a nevýhody jejich použití, dále formu zpracování modelu, zda bude věrně kopírovat stávající stav krovu, či zda se bude jednat o zidealizovaný model. Některé otázky týkající se procesu výroby modelu zůstaly nezodpovězené, bude třeba nad nimi ještě přemýšlet. Výsledek setkání byl ale pro obě strany přínosem,“ popsala Marcela Brabačová. „Pan Hauer byl znovu ujištěn, že město Cheb si jeho aktivity velmi váží a přistupuje k jeho práci s patřičným respektem. Pan Panáček se naopak dozvěděl, že tak precizní plány, jaké vytváří, má pan Hauer k dispozici poprvé ve svém životě,“ dodala.

Zámek Kynžvart.
Zámek se otevírá pro nedočkavce