Modernizace chebské nemocnice je největší investicí Karlovarského kraje v oblasti zdravotnictví v posledních letech. K 1. červnu letošního roku bylo prostavěno celkem 242, 7 milionu korun z celkové takřka půl miliardy.

Po dokončení rekonstrukce středové části pavilonu „B“ vznikne jeden propojený celek, kde bude v prvním podzemním podlaží sekce dětských ambulancí, kuchyně a centrální sklady, v prvním nadzemním podlaží jídelna zaměstnanců a centrální laboratoře, ve druhém nadzemním podlaží centrální operační sály a sterilizace. Třetí nadzemní podlaží obsadí dětské oddělení s kapacitou 20 lůžek a oddělení gynekologie s osmnácti lůžky. V posledním čtvrtém nadzemním podlaží bude porodnice s kapacitou 12 lůžek a novorozenecké oddělení s porodními boxy a porodním operačním sálem. Jde tak o pozitivní změnu především pro pacienty dětského oddělení a gynekologie.

Ilustrační foto
Mladíci napadli muže, toho transportoval vrtulník

Obě oddělení jsou dnes totiž v samostatných budovách, které leží mimo hlavní trakt nemocnice. „Takže kvůli vyšetření na rentgenu nebo kvůli operacím bylo dodnes nutné převážet děti z jedné budovy do druhé. Za deště, za sněhu, za jakéhokoliv počasí. A to po otevření nového pavilonu skončí. Navíc jak dětské, tak gynekologie budou v jedné budově i s dalšími obory. V případě komplikací tak bude v podstatě na místě k dispozici lékař intenzivista i další obory, kterým dnes trvá i několik minut, než se dostanou do sousední budovy. Takže to výrazně zefektivní a zrychlí péči,“ řekla předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice Jitka Samáková.

Poté, kdy skončí práce na středové části pavilonu „B“, se stavebníci budou věnovat rekonstrukci levého křídla pavilonu a nástavbě 5. nadzemního podlaží. S tím souvisí i rekonstrukce zbylých částí středu budovy „B“. Následovat budou venkovní úpravy a dokončovací práce. „Rád bych připomněl, že v současnosti kraj také nechává přestavět porodnici v karlovarské nemocnici za více než 90 milionů korun a až se podaří narovnat smluvní vztahy s nájemcem sokolovské nemocnice, pustíme se do rekonstrukce operačních sálů, pořizujeme ale také nové vybavení jednotlivých oddělení,“ podotkl krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

Kraj se ale stále potýká s nedostatkem lékařů a sester.

„Udělali jsme další krok k dostupnosti kvalitní a moderní péče na Chebsku. Trápí nás ale to, že v současnosti v nemocnici chybí okolo 60 zdravotních sester, proto se snažíme postupně personální situaci zlepšit, a to nejen příspěvkem z krajského rozpočtu, ale také za pomoci náborových příspěvků pro lékaře, sestry a další zdravotníky, které poskytujeme od 1. května. Vyčlenili jsme na ně 3, 3 milionu korun,“ dodala hejtmanka Jana Vildumetzová.

Viktorka s Lukášem a s hlavním pořadatelem taneční soutěže v Německu.
Chebští tanečníci sklízí úspěchy také v Německu

Modernizace chebské nemocnice celkově přijde na necelé půl miliardy, až 40 milionů korun půjde z rozpočtu města Chebu. V novém čtyřpatrovém pavilonu A se bude nacházet několik operačních sálů, dětská ambulance, lůžková část dětského oddělení s kapacitou 20 lůžek a také porodnice. Dokončení této velké investiční akce je naplánováno na říjen příštího roku. V současné době jdou zatím práce podle plánu.