Matematická olympiáda (MO), která se konala na chebském gymnáziu, skončila. Žádný z účastníků z ní neodjel s prázdnou. Jak soutěž prožíval jediný zástupce Karlovarské kraje Josef Hazi mladší?

Cítíte zklamání ze svého výsledku?

Ten pocit, když jsem poznal, jak těsně jsem přišel o několik bodů, byl strašný. Když se zamyslím nad svým řešením úloh, mohl jsem získat víc bodů, ale vlastně jsem si to sám procoachoval.

Jak to myslíte?

Některé úlohy jsem špatně pochopil, některé jsem mohl vypočítat, ale zvolil jsem špatný postup. To se ale při řešení tak složitých příkladů prostě stává…

Můžete říct, co vám soutěž přinesla?

Příští rok, na 60. ročníku MO v Brně, snad dopadnu lépe. Jsem rád, že jsem získal nějaké zkušenosti, které mohu zúročit. Vlastně si myslím, že je lepší, když jsem teď dostal přes prsty, navíc na domácí půdě. Ale je mi samozřejmě i hodně líto.

Máte zkušenosti z mezinárodní soutěže v Číně. Jak hodnotíte organizaci soutěže?

Jako jediný člověk jsem mohl sledovat všechno i zevnitř, jelikož soutěž organizovali moji rodiče. Nebojím se říct, že organizace byla skvělá. Doprovodného programu jsem se sice moc neúčastnil, ale reakce ostatních soutěžících jasně svědčí o tom, že se akce povedla. Dá se říct, že se vydařila i lépe než finále Turnaje mladých fyziků v Číně, kde program značně pokulhával.

Martin Hanusek

Matematická olympiáda skončila.

Josef Hazi, hlavní organizátor akce, byl s jejím průběhem spokojený.

„Celkově mám ze soutěže dobrý dojem,“ uvedl. „Řada i dospělých účastníků byla doprovodnými akcemi přímo nadšena. Nejen prohlídka Mariánských Lázní a Lázní Kynžvart, ale i návštěva SOOSu členy ústřední komise přímo nadchly. Zároveň za mnou přišla spousta soutěžících vyjádřit své díky za to, že se například příjemně pobavili na koncertě chebské skupiny One Night Band.“

Práce pro něj však ještě ani zdaleka neskončila – musí vypracovat rozpočet, poinformovat sponzory a zařídit mnoho dalšího.

Martin Hanusek