S postupným odchodem teplého počasí se motorkáři po celé zemi rozloučili také s motorkářskou sezonou. Oproti minulému roku bylo letošní zakončení slavnostnější o tu skutečnost, že právě milovníci strojů s dvěma koly zavinili na Chebsku o 95% méně nehod než loni.

Čím byla letošní sezona tak výjimečná? Podle policejních statistik byli motorkáři mnohem opatrnější než minulým rokem.

Za sezonní měsíce duben, květen, červen, červenec a srpen 2011 způsobili motorkáři osmatřicet nehod. Letos tomu bylo jinak. Za celé jaro a léto to byly na Chebsku pouze čtyři nehody zaviněné právě motorkáři. Své o opatrnosti ví také motorkář Daniel Helešic z Aše.

„Patřím do skupiny lidí, kteří si váží života, a proto neriskuji," řekl Daniel z Aše. „Vím, že proti automobilu nemám šanci. Na druhou stranu nesouhlasím s lidovým označením pro motorkáře, kteří jezdí rychle, 'dárci orgánů'. Lidé si to neuvědomují, ale když se střetne automobil s motorkou, nebo se stane jiná nehoda, tak se z toho řidiče nedá moc použít. Vím, že se to nedá škatulkovat, a nechci kategorizovat, ale řekl bych, že motorkáři do 30 let hodně riskují. Ti nad třicet si spíše cestu užívají a netropí hlouposti, které by je mohly stát život," dodal.

A jak se zdá, vůči takovým opatrným motorkářům jako je Daniel, lidé na Chebsku nic nenamítají.

Devětadvacetiletému Jaroslavu z Chebu, který je řidičem osobního automobilu, motorkáři tolik nevadí. Vyjádřil ale svůj silný nesouhlas s riskováním těch nebezpečných z jejich řad.

„Chlapi na mašinách mi nevadí, když vědí, co dělají," řekl mladý Cheban Jaroslav. „Nesnáším, když mě někteří začnou ve velké rychlosti předjíždět v nebezpečných úsecích. Rozumím a fandím těm, co se jedou jen tak v klidu projet a neohrožují ostatní účastníky provozu. Proti takovým absolutně nic nemám," dodal.