O vyhřívaný stan v Sokolově je mezi bezdomovci obrovský zájem. Přispěly k tomu nejen panující mrazy, ale i nedávná amnestie prezidenta republiky. Někteří z nich mají ovšem smůlu. Město Sokolov, které stan pořídilo, ani sociální pracovníci nehodlají slevit z přísných podmínek pro zájemce o ubytování. Největším problémem je většinou silná podnapilost.

„Každý večer dýcháme. Včera večer mi naměřili nula promile," chlubil se v úterý dopoledne jeden z bezdomovců. Stál před nízkoprahovým centrem, v jedné ruce držel cigaretu a ve druhé jakousi elektronickou hru, které se intenzivně věnoval. Centrum jim nabízí až do jedné hodiny odpolední azyl. Vedoucí nízkoprahového centra Iveta Leischová říká, že o stan i centrum je v zimě zájem. Lidé si zde mohou vyprat a usušit věci. Mají zde sprchu, WC, dostanou horký čaj. Kdo nebere žádné sociální dávky, má nárok i na polévku.

„Nabízíme i pomoc na úřadech. Část klientů je negramotných, část se bojí úřadů," říká Leischová. Chodit do práce přímo z ulice je prý problém. Jeden z přítomných v listopadu tvrdil, že letošní zimu už nechce strávit ve stanu, který pro ně zřídilo město.

„Chci si zařídit ubytovnu. Pobírám důchod, ale mám nařízené tři exekuce," říká třiašedesátiletý Antonín. A jaký životní osud ho potkal?

„Zemřela mi žena, začal jsem pít, přišel o práci. Jako odreagování od problému jsem začal hrát automaty, přišly dluhy a nakonec exekuce," dodal Antonín. Ve stanu tak zůstává i nadále. Na otázku, jaká věková kategorie zde vyhledává pomoc, odpovídá vedoucí, že široká. „Klienti od 18 do 70 let," dodala Leischová. Stan byl otevřen na začátku prosince. „Od té doby v něm přespalo 438 klientů. Většina z nich jsou samozřejmě takzvaně stálí klienti," řekl radní Jan Picka. Jak pokračoval, kroky některých propuštěných vězňů vedly po amnestii do stanu.

"Některým jsme vyhověli, většinu museli odmítnout. Nebyli ochotni přistoupit na naše přísná kritéria, ze kterých nemíníme slevit," dodal Picka. Nově musejí klienti nízkoprahového centra i stanu přinést potvrzení o bezinfekčnosti. Tímto preventivním opatřením se má předejít například žloutence či tuberkulóze.

Nárůst počtu klientů zaznamenala také Farní charita Karlovy Vary. „Ze začátku ledna jsme z celkové kapacity třinácti lůžek měli obsazených jen pět. Samozřejmě že s úderem mrazů se nám nabídek sešlo více. Nárůst jsme zaznamenali také s vyhlášenou amnestií, ale ne tak markantní, jak by se dalo čekat. V současnosti tak máme obsazených jedenáct míst a s dalšími dvěma klienty jsme už dohodnutí na ubytování," uvedl Jiří Novák, ředitel Farní charity Karlovy Vary.

V Chebu noclehárny amnestii nějak nepocítily. „Zatím nepozorujeme v noclehárně nějaký extrémní nárůst počtu klientů," řekla vedoucí noclehárny Betlém v Chebu Alena Samuelová.

„Přijali jsme do noclehárny pouze jednoho, který byl na základě amnestie propuštěn z výkonu svého trestu. Žádné problémy u nás nenastaly. Netuším, zda ta vlna amnestovaných teprve míří i sem k nám, ale momentálně je vše v normálu. Co se týče problémovějších klientů, nebereme sem ty, kteří mají takzvaně pod kůží více než jedno promile alkoholu," dodala.