Přítomní se dozvěděli například to, že organizátoři prodejních akcí začali v poslední době používat novou taktiku.

„O šmejdech a jejich prodejních akcích se hodně mluví, takže lidé už si přece jenom dávají větší pozor, aby nenaletěli," vysvětlil po přednášce místostarosta Michal Pospíšil, do jehož kompetence patří i řízení městské policie. „Prodejci se nyní snaží zejména starší občany oslovovat u obchodních center. Pod záminkou, že dělají nějaký spotřebitelský průzkum, z nich vylákají telefonní číslo a posléze si třeba kvůli předání ceny domluví schůzku přímo u nich doma. Tady se pak několik všehoschopných prodejců snaží seniorovi předražené zboží vnutit," popsal.

O takzvaných šmejdech a jejich praktikách se mluvilo obecně. „Nejjednodušší radou je na podobných akcích nic nekupovat. Z našich kontrol jasně vyplývá, že zboží, které je zde nabízeno za tisíce či desetitisíce korun, má stejnou, většinou však horší kvalitu než obdobné, které se dá v běžné obchodní síti koupit za mnohonásobně nižší cenu," sdělil ředitel inspektorátu České obchodní inspekce pro Karlovarský a Plzeňský kraj Jan Řezáč.

Akci pořádala Městská policie Cheb ve spolupráci se sokolovskými kolegy, Českou obchodní inspekcí a obecně prospěšnou společností Pomoc v nouzi. Seminář nesl název Dluhy, metla lidstva.