Hodiny odpočítávají poslední dny, kdy se musí odevzdat daňové přiznání. Kvůli tomu to na finančním úřadě začíná připomínat včelí úl, jelikož lidé již tradičně nechali odevzdání na poslední chvíli.

„Je to každoroční kolorit," potvrzuje ředitel Finančního úřadu pro Karlovarský kraj Čestmír Kubera. A čísla mu dávají za pravdu. Z očekávaných 42 tisíc daňových přiznání odevzdali lidé v Karlovarském kraji zatím jen lehce nad 15 tisíc přiznání.

„Jako minulý rok hodně lidí řeší podání daňového přiznání elektronickou formou. Oproti loňsku je nárůst v desítkách procent," řekl Kubera.

I kvůli očekávanému náporu jede finanční úřad ve zvýšeném pracovním nasazení. „Každý pracovní den máme otevřeno od osmi ráno do šesti večer. Teď navíc před sebou máme pracovní sobotu. Otevřeno budou mít naše úřady v Karlových Varech, Sokolově a Chebu, a to od 8 do 12 hodin," dodal ředitel.

Poslední den, kdy se musí odevzdat přiznání, letos připadl na poslední březnový den, tedy už jen v pondělí. „Ze zákona je však možnost využít milosti, která umožňuje odevzdání přiznání pět dnů po uplynutí termínu, a to bez penále za pozdní odevzdání," vysvětlil Kubera.

Pokud si nevíte rady, jak vyplnit přiznání, nemusíte zoufat. Na předsunutých pracovištích, nejčastěji na jednotlivých přepážkách, vám pracovníci finančního úřadu přiznání 'zkouknou' a případně poradí, co změnit a jak.

Času moc nezbývá, stihne více než 28 tisíc lidí odevzdat své daňové přiznání včas? „Podle mých letitých zkušeností z větší části ano. Počítám však, že kolem půl procenta to nestihne," přidal svůj tip na závěr Kubera. (kuč, jid)