Už za měsíc by nemělo být ani památky po objektech v chebské Májové ulici, na jejichž místě měl stát polyfunkční dům. Stavební úřad majiteli nařídil, aby je srovnal se zemí už do konce srpna 2014. Tak se však nestalo a úřad dal vlastníkovi náhradní termín 31. srpna 2015.

Vojtěch Kubálek vlastní dvě budovy před panelovým domem Májová 39. Majitelem asi tisíce čtverečních metrů velkého pozemku je ale město Cheb. V první polovině roku 2013 se začalo mluvit o tom, že chce vlastník budov koupit i lukrativní pozemky, a to za 3300 korun za metr. Stavby by zdemoloval a na jejich místě by postavil polyfunkční dům, ve kterém měla být lékárna, obchod, kanceláře a byty. Proti tomu se ale obyvatelé panelového domu postavili, a tak zastupitelé nakonec prodeji zelenou nedali.

To by však samo o sobě nebylo důvodem, proč hned budovy demolovat. Stavby ale byly v roce 1993 zastupiteli schválené jen jako dočasné a v únoru loňského roku skončila dvacetiletá lhůta, kdy mohou být komerčně využívány. Původně zde měly být zubní ordinace a laboratoře. Záměr ale vzal brzy zasvé, a na městských pozemcích tak začal fungovat nevěstinec nebo diskotéka.

Majitel objektů, investor Vojtěch Kubálek z Kladna, se proti loňskému rozhodnutí stavebního úřadu odvolal. Krajský úřad ale neshledal důvody jeho odvolání vyhovět. Vlastník se ale k demolici neměl, a tak jej chebský úřad opět vyzval, aby stavby odstranil, a nařídil nový termín, dokdy tak musí učinit 31. srpna 2015. Pokud ani do té doby nebudou budovy srovnané se zemí, zdemoluje je město na své náklady, které bude vymáhat na majiteli.

Současný stav vyčítají obyvatelé blízkého panelového domu bývalému vedení radnice. „Za to, že ruiny na rohu ulic Májové a Svatopluka Čecha dosud nejsou odstraněny, nese odpovědnost bývalé vedení města, které upřednostňovalo zájmy soukromého podnikatele na úkor občanů města," napsal ve svém vyjádření zastupitel Stanislav Pimek a Jana Holková z Májové ulice.

Proti tomu se ale za bývalé vedení ohradil tehdejší místostarosta Tomáš Linda. „Ulice měla dostat původní ráz, objekt měl zarovnat uliční frontu v obou ulicích," vysvětloval. „My jako tehdejší představitelé města jsme si od toho slibovali skokové zlepšení situace a vzhledu v jedné z exponovaných lokalit, se kterou si zastupitelstvo dlouho neumělo poradit. Bohužel nesolidní a později pak i nenávistné jednání některých jednotlivců sousedícího společenství, na jejichž argumenty v blížícím se předvolebním čase dali za rádoby budoucí podporu ve volbách někteří zastupitelé, znamenalo, že z celého záměru alibisticky sešlo."