Chcete si prohlédnout zámek Hluboká a necestovat přitom do jižních Čech? Pak není nic snazšího. Už v sobotu můžete vyrazit do Mariánských Lázní a jednu z turisticky nejatraktivnějších památek si prohlédnout pěkně zblízka. Miniaturu tohoto architektonického skvostu si totiž prohlédnete v mariánskolázeňském miniaturparku Boheminium.

„Rozhodli jsme se vyslyšet volání našich návštěvníků a pustili se do výroby miniatury zřejmě nejznámějšího a nejkrásnějšího českého zámku, Hluboké nad Vltavou,“ informoval jednatel Parku Boheminium Tomáš Slifka. A model se podle jeho slov zcela jistě stane hlavním lákadlem a vlajkovou lodí pro letošní část zimní sezony. „Model zabere přes dvanáct metrů čtverečních a s rozměry 5,5 krát 3,5 metru se stane největší miniaturou v celém areálu,“ řekl jednatel.

Na dokonalé zmenšenině pracovali modeláři přes deset měsíců, nejprve ve věznici v Horním Slavkově a následně také v modelářské dílně přímo v mariánskolázeňském miniaturparku, kam mohli návštěvníci nahlédnout. „Byl jsem se v dílně podívat s rodiči a moc se mi líbilo, jak model malovali,“ řekl pětiletý Adam Soukup z Chebu.

Zámek Hluboká nad Vltavou není jediným modelem, který za poslední tři roky přibyl do velké rodiny zmenšenin památek. Návštěvníci si mohli vedle stálic, které jsou v parku několik let, nově prohlédnout například hrad Loket, řetězový most císaře Ferdinanda nebo katedrálu sv. Bartoloměje.

Slavnostní odhalení zámku Hluboká nad Vltavou se uskuteční v sobotu 29. září od 14 hodin.

Studentské koleje. Ilustrační foto.
Nedostatkové profese ubytuje samotné město