Stejně jako řada dalších památek v kraji, i chebský hrad se připravuje na novou sezónu. A už teď je jasné, že je nač se těšit.

„Co se týká těch největších akcí, tak letos opět proběhnou Valdštejnské slavnosti, na hradě se počítá s ležením císařské armády," uvedl kastelán chebského hradu Tomáš Dostál. Hrad se také zapojí do kulatého výročí konce druhé světové války.

„Na hradě bude vystavena dobová vojenská technika, často kusy, které v Chebu ještě nikdo neviděl," prozradil.

„Kromě těchto celoměstských akcí chystáme i naše vlastní hradní, včetně populárních nočních prohlídek, o které je již tradičně obrovský zájem," doplnil.
Novinky se chystají i v expozici.

„Po loňské barokní pevnostní kovárně letos připravíme další historickou řemeslnickou dílnu, a sice dílnu tesaře. Bude, stejně jako kovárna, stát u východní hradby, to znamená mezi kaplí a jihovýchodním bastionem," sdělil Tomáš Dostál.

Další projekt je koncipovaný na řadu let. „Jde o exteriérovou expozici, která návštěvníkům představí starověkou – antickou – a středověkou mechanickou artilerii. Vznikne tak expoziční komplet, který se ve středoevropském prostoru nenachází. Abych vysvětlil, o co jde, postupně zaplníme především prostor nádvoří různými typy 'obléhacích aparátů – praků', jako je například angon, onager, katapulta, trebuchet atd. To jsou dobové názvy těchto strojů. Jsem přesvědčený, že návštěvníci budou hodně pozitivně překvapeni," podotkl kastelán.
Na hradě ale neustávají ani opravy. Pokračuje se například v sanaci zdiva severní stěny hradního paláce.

„Tento projekt začal ve větším rozsahu v loňském roce a v letošním se v něm zdárně pokračuje. Celkové opravy paláce budou probíhat v několika etapách i v letech následujících. Laicky řečeno opraví se postupně všechny palácové stěny a uvedou se do stavu, který zajistí, aby palác vydržel ještě několik generací našich potomků," dodal Tomáš Dostál.