Tradice Dne matek se z mysli lidí pomalu vytrácí, a druhou květnovou neděli tak své mamince přinese kytičku jen málokdo. Kdo na své maminky ale nezapomíná, jsou děti z mateřských či základních škol. Ty kromě dárečků, které převážně samy vyrobí, připravují i tradiční besídku k oslavě tohoto svátku.

Někteří školáci a předškoláci svým maminkám už popřáli. „Tradiční besídka naší školy se už uskutečnila," uvedl ředitel Základní školy a Mateřské školy Stará Voda Martin Vlasák. Děti seznámily maminky s některými pověstmi Dyleňska. „Žáci zazpívali některé písničky a doprovodili je hrou na zobcové flétny," přiblížil. Na maminky nezapomínají tradičně ani děti z Dolního Žandova.

Děti v Kynšperku si pro své maminky připravily výstavu výrobků. „Vyrobili jsme spoustu krásných předmětů, hlavně z papíru, plastu i dalších materiálů," uvedl Štěpánka Hendrychová z Městského kulturního střediska v Kynšperku. Na vernisáž výstavy děti z družiny nacvičily se svými učitelkami několik vystoupení.

„Přijde mi, že si dnes lidé svých maminek moc nehledí," řekla provozovatelka květinářství Iveta Radová. „Zákazníci se sem pro dárky maminkám příliš nehrnou. Možná si vzpomenou na poslední chvíli a pro květinu nebo dáreček běží ještě v neděli do supermarketu," řekla. (bež,stu)