Zničující oheň a nedozírné škody. Tak to vypadalo v sobotu na slovenském hradě Krásná Horka. Kasteláni i majitelé hradů v regionu věří, že v Karlovarském kraji by díky dobrému zabezpečení k podobné katastrofě nemělo dojít.

Uplynulé víkendové události nenechaly klidným nikoho, komu nejsou cizí návštěvy hradů a zámků. Požár slovenského hradu Krásná Horka přiměl k zamyšlení nejednoho kastelána či majitele takovéhoto objektu.

V Karlovarském kraji mají naštěstí na hradech a zámcích dostatečná opatření, aby mohli případný požár co nejlépe a nejefektivněji zkrotit. „Podobná katastrofa může kdykoliv kohokoliv postihnout. Nikdy se nedá přesně určit, kdy může něco takového přijít. Při představě, kolik práce a úsilí čeká každého, komu se tohle přihodí, je mi úzko,“ sdělil své pocity majitel hradu Hauenštejn Pavel Palacký. „Náš hrad je na případný boj s požárem připravený. Máme zde dostatek hasicích přístrojů. Jedinou nevýhodou pak může být nevyhovující stav okolních rybníčků, které jsou přírodní a které mají sloužit i pro hašení přilehlé obce. I přesto, že jsme na nevhodný stav nádrží poukazovali, nic se zatím nezměnilo. Máme tak v plánu provést čistění a celkovou údržbu těchto rezervoárů na vlastní náklady,“ dodal.

Na boj s plameny jsou připraveni i na zámku Valeč. „Víkendovou událost bych rozhodně označila za neštěstí. V případě, že by na hašení nestačila voda z rybníku, máme nově připojenou do systému i vodu z koupadla a z kašny,“ popsala protipožární systém zástupkyně kastelána Alena Zemanová.

Unikátní systém ochrany pak mají na zámku Bečov. „Vzhledem ke značně problematickému přístupu hasičské techniky do horní části areálu bylo přistoupeno k vybudování moderní a nezávislé soustavy protipožární ochrany. Tento unikátní systém obsahuje kromě elektronických hlásičů požáru a ústředen také vlastní zásobní a přečerpávací stanici napojenou na podzemní rozvod tlakovodů a suchovodů.

I když finanční náklady na vybudování tohoto systému přesáhly deset milionů korun, vše proběhlo za vstřícné podpory a spolupráce Ministerstva kultury, Národního památkového ústavu, Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje a Policie ČR. Celý systém je pak plně nezávislý na vnějších přívodech elektrické energie a vody. K vybudování takovéhoto protipožárního systému nás vedla reflexe na požár hradu Pernštejn, který se nachází v podobně nepřístupné lokalitě,“ popsal kastelán zámku Bečov Tomáš Wizovský.

Proti požárům je zabezpečen i objekt proslulého zámku Lázně Kynžvart na Chebsku. „Tento zámek má čtyřiadvacetihodinový dozor,“ potvrdil kastelán zámku Miloš Říha. „Mimo to je celý zámek vybavený také elektronickými hlásiči požáru a v celém objektu se nacházejí hasicí přístroje,“ upřesnil Říha.

Bezpečnost zámku podporují i nejrůznější cvičení hasičů. „Spolupracujeme i s hasiči a procházíme s nimi všechny prostory historické budovy, aby se v případě potřeby dokázali hasiči všude zorientovat,“ dodal Říha.
Sobotní požár zanechal na Krásné Horce značné škody a široká veřejnost je tímto neštěstím znepokojena. Je dobré vědět, že hrady a zámky v našem kraji jsou připraveny podobným problémům čelit a případný požár včas zastavit.

ZDENĚK HNÍZDIL, JAN BURIÁNEK