Jak jinak než chemickým posypem ošetřit namrznuté chodníky a silnice? Jenže ne všude to jde, a tak se někde musí lidé připravit na to, že místo posypaných chodníků solí se setkají pouze s kamennou drtí a budou si muset dávat opravdu velký pozor. Příkladem jsou třeba Mariánské Lázně. Tam v některých úsecích musí chodci i řidiči na solí ošetřené povrchy zapomenout.

„Ministerstvo životního prostředí a Český inspektorát lázní a vřídel zpřísnil podmínky chemického posypu v lázeňských městech,“ vysvětlil důvod, proč v některých ulicích bude absence chemického posypu, jednatel společnosti Technický a dopravní servis Mariánské Lázně Daniel Javůrek. Chemické ošetření není zakázáno v Mariánských Lázních celoplošně. „Sůl a solanka se k posypu nesmí používat v celé severovýchodní části města, což je celé lázeňské území a okolí Palackého třídy,“ řekl jednatel. Výjimku tvoří jen některé úseky na trase trolejbusů. „Na ostatních úsecích v lázeňské části města lze provádět posyp jen inertním materiálem,“ sdělil.

Tak má vypadat neviditelná přístavba knihovny.
Idea neviditelné přístavby stále žije

Mimo Chráněnou krajinnou oblast Slavkovský les mohou pracovníci chemicky ošetřovat namrznuté chodníky a silnici v úseku jihozápadní části města. „Jedná se tedy o větší část sídliště v Úšovicích, na Plzeňské, Na Voře, na Panských polích, u nádraží, Na Třešňovce, Husově ulici a v Hamrníkách,“ dodal Daniel Javůrek.

Přestože se to Mariánskolázeňským příliš nezamlouvá, nejsou jediní, kteří se musí ´spokojit´ s ošetřením namrznutých úseků kamennou drtí. V Karlovarském kraji se takto ošetřuje téměř tři sta kilometrů.

Bez soli si musí poradit při zimní údržbě také Správa lázeňských parků Karlovy Vary. Respektive na těch úsecích, o které se stará.

„Ve vnitřním lázeňském území máme v zimě na starost údržbu chodníků v parcích. Tam se samozřejmě sůl používat nesmí. Ve většině případů to platí také pro ostatní komunikace, které udržují jiné firmy. Staráme se rovněž o chodníky na sídlištích ve Staré Roli, na Růžovém Vrchu a na Čankovské. Tam se sůl používat může, ale snažíme se ji kombinovat s inertním posypem,“ uvedl Miroslav Kučera, ředitel Správy lázeňských parků. 

Ilustrační foto
Fotbalisté neudrželi nervy na uzdě a porvali se