Dorazili sem mladí lidé z Mexika, Ruska, Španělska, Tchaj-wanu a mnoha dalších zemí. Akce se tu uskutečnila již poněkolikáté.

„Spolu s místními zahradníky se dobrovolníci starají o okrasné záhony, čištění parkové cesty a udržují okolí parkových objektů či prořezávají dřeviny," uvedla vedoucí projektu Karolína Hanáková s tím, že celá akce je pod neziskovou organizací INEX-SDA.

„Jsem tu poprvé a moc se mi tu líbí. Občas je sice práce těžší, ale většinou to jde. Jen mě překvapilo, že Češi jedí rýži vařenou v sáčku," řekl Chad Huang z Tchaj-wanu. 

Dobrovolníci stráví na zámku Kynžvart ještě týden. Kromě zmíněných dobrovolníků na akci dorazili i lidé z Polska anebo Francie.

„Kromě práce tvoří nedílnou součást dobrovolnického projektu i seznámení se s různými, často velmi odlišnými kulturami, v neposlední řadě pak s kulturou a životem v Čechách," podotkla vedoucí projektu Karolína Hanáková.

Čas po práci a volné víkendy jsou věnovány výletům po okolí. A tak se mladí lidé podívají například i do Mariánských Lázní nebo Slavkovského lesa.

„Dostatek prostoru mají dobrovolníci i na vzájemné poznávání se a hraní her, prostřednictvím společného vaření pak mohou ochutnat zajímavá a pro mnohé exotická jídla," vysvětlila vedoucí projektu.

Všichni účastníci byli návštěvou nadšeni.

„Předtím než jsem přijel sem, slyšel jsem pouze nějaké informace o Praze. Češi jsou ale velmi přátelští a zábavní lidé. Kdybych měl příležitost, neváhal bych a vrátil bych se sem," doplnil mladý Chad Huang z Tchaj-wanu.

Na dobrovolnické akci se líbilo i mladé účastnici z Polska.

„Je tu krásně. Byla jsem dva dny předtím v Praze a ta mě ohromila," řekla Martyna Kapitulka. „Lidé v České republice jsou velmi přátelští a milí. Až budu mít zase příležitost, určitě sem přijedu znovu," dodala Polka. Dobrovolnický projekt s názvem ´Castle Kynžvart´ připravil INEX-SDA ve spolupráci se Státním zámkem Kynžvart. Miroslav Gažák z oddělení údržby zámku spolupráci s dobrovolníky oceňuje. „Dvoutýdenní přítomnost mladých lidí z celého světa představuje příjemné zpestření pro zámecké pracovníky i zdejší obyvatele a pomocná ruka je v rozlehlém parku vždy vítána," řekl Miroslav Gažák.

Někteří účastníci byli překvapeni vzhledem českých žen.„Jsou tu opravdu moc hezké holky," řekl s úsměvem jednadvacetiletý Changi Yoo z Jižní Koreje. „A co mě tu nejvíce zaujalo? Že tu je dobrý a levný pivo. Když budu mít v budoucnu čas a peníze, navštívím Českou republiku zas," dodal Korejec.