Dobrovolný odchod ze života je jednoznačně doménou mužů. Nejčastějším způsobem je předávkování léky, skok z výšky nebo oběšení. Při posledních dvou pokusech o spáchání sebevraždy tomu však policisté zabránili.

Hned dva případy z minulého týdne od sebe dělily jen hodiny.

„V pátek se na operační středisko dovolal drážní dispečer, že se na ostrovském nádraží pohybuje divný muž. Po příjezdu na místo dispečera policisté vyslechli a vydali se pátrat po muži," uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Pětačtyřicetiletého muže za chvilku policisté nalezli, ten se jim však v době projíždění vlaku snažil vysmeknout a skočit pod vlak. Policistům se ho však před tragédií povedlo zachránit.

Jen pár hodin po prvním činu si na život chtěla sáhnout i žena. Ta stála na mostě na R6 a chtěla skočit dolů.

„Na místo dorazila hlídka dopravních policistů, kteří ženě zabránili skočit a dostali ji zpět za zábradlí," vysvětlila Týřová.

Nejčastějším obdobím, kdy si lidé sáhnou na vlastní život, je podle statistik jaro a právě podzim. „Dnešní doba je velmi složitá. Mnoho lidí a zvlášť mladých neumí řešit složité životní situace. Jakýkoli útěk, ať z domova nebo ze života, je určitá forma neschopnosti řešit problém jinak. Je to krajní řešení pro člověka, který nenachází jiné řešení, protože je například vážně nemocný, utápí se v dluzích nebo zkrachoval v osobním či pracovním životě," vysvětluje nejčastější příčinu policejní preventistka Zdeňka Papežová.

Často se policisté a záchranáři setkávají s demonstrativním pokusem o sebevraždu. „V nemalém počtu to může být pouze prostředek citového vydírání," dodává Papežová.

V loňském roce si život vzalo 48 lidí. V tom letošním jich bylo zatím 23.