Jedinečnou šanci mají nadaní studenti. Ti se mohou přihlásit do programu Scholarship, který už podpořil 155 studentů.

V posledních letech stoupá zájem o evropské univerzity Cambridge, Oxford či ETH Zürich. Nadace podporuje úspěšné studenty i ve Francii, Nizozemsku nebo v USA. Studenti, kteří by se chtěli přihlásit, mají šanci do 20. dubna.

„Základními požadavky pro uchazeče o stipendia je české občanství a věk do 33 let,“ informoval Václav Pecha, ředitel nadace Bakala Foundation, která program Scholarship nabízí. „V průběhu výběrového procesu je kladen důraz nejen na dosavadní akademické výsledky uchazečů, ale také studijní plány a schopnost uchazečů prokázat silnou motivaci a zájem o daný obor. Po vyhodnocení všech přihlášek budou nejlepší uchazeči pozváni k pohovoru s odbornou výběrovou komisí v září. Ta pak vybere ty nejlepší uchazeče, které bude nadace finančně podporovat po celou dobu jejich bakalářského nebo magisterského studia,“ řekl Václav Pecha. Elektronická přihláška, kterou mohou podat uchazeči z celé republiky prostřednictvím webu do 20. dubna, obsahuje kromě jiného esej v anglickém jazyce na jedno ze tří stanovených témat a doporučující dopis.

Jednou z úspěšných studentek, která stipendium získala, je Michaela Mrázková z Chebu. „Dlouhou dobu jsem uvažovala o studiu medicíny,“ řekla Michaela Mrázková. „Mé nadšení pro matematiku a programování mě nakonec přesvědčilo pro studium umělé inteligence,“ uvedla studentka, která kvůli situaci kolem pandemie koronaviru pobývá doma v Chebu. Jinak ale studuje bakalářský program na univerzitě v Nizozemsku. „Za stipendium jsem velice vděčná. Díky němu se můj sen o studiu v zahraničí mohl stát reálným.“

Železná hůrka se nachází přímo na hranici České republiky a Německa.
FOTO: Vyhaslá sopka se ukrývá na hranicích s Německem