Helena Bocková z Františkových Lázní (na snímku) už několik let stojí v čele skupiny občanů z Františkolázeňska. Jejich sdružení se aktivně snaží oživit kulturní památku v Křivcích na Tachovsku. Naši žádost o rozhovor neodmítla.

Připomeňte prosím, jak se vůbec nadšenci z Chebska dostali k aktivitě na záchranu a obnovu života v kostele svatého Martina v Křivcích?

Před pěti lety jsme začali jezdit za synem na návštěvu do malé vesničky Křivce. Malebnou krajinu dotvářel pohled na kostel, který je dominantou tohoto okolí. Byl zpustlý a ze střechy, která byla samá díra, odletovaly kusy plechu. Bylo to dost nebezpečné a nerada jsem kolem kostela chodila. Po rozhovoru s místním občanem jsem se dozvěděla, že každý den čeká, že spadne střecha věže. Já jsem čekat nechtěla a přivezla jsem z Františkových Lázní své známé a přátelé. Rozhodli jsme se založit Občanské sdružení, jehož cílem bude zachránit kostel sv. Martina v Křivcích. Zakládajících členů je 10 a všichni jsme z Františkových Lázní a jejich okolí. Po rozpačitém začátku jsme se pustili do opravy kostela a dneska je opravená střecha hlavní lodi, polovina střechy věže, zasklená okna, ošetřený inventář proti červotočům a prokoukla i náves. Přidávají se k nám místní obyvatelé a všichni příznivci, kteří jsou přesvědčeni, že je to naše povinnost postarat se o stavby našich předků.

Martinské setkání..?

Pokoušíme se opravit stavbu, která je zde od 17. století a zároveň obnovit zašlé tradice. Kostel v Křivcích je zasvěcen svatému Martinovi. Z písemností jsme se dozvěděli, že se zde konaly Martinské jarmarky. A tak již po čtvrté pořádáme naše Martinské setkání. Tradičně zahajujeme fanfárami trubačů letos 14. listopadu v Křivcích přesně ve 13 hodin. Chybět nebude i tradiční občerstvení: Martinská husa, Svatomartinské víno a Martinské roháče.

Na jakou část programu hodláte hosty nejvíce nalákat?


Při opravě věže byla nalezena schránka a v ní uložené listiny. Originály a jejich doslovný překlad budou v tento den v kostele vystaveny. Proto je 4. Martinské setkání věnováno našim předkům a jejich odkazu pro nás. Co napsali? To se dozvíte, když přijedete. Naše Martinské setkání nejde rozdělit na jednotlivé části. Je to setkání všech lidí, kteří mají zájem o historii a ví, že ctít tradice je příjemné.

Vystoupí také tentokráte na akci v Křivcích Františkolázeňští?

Františkolázeňští jsou už v kostele sv. Martina natrvalo zapsáni. Jejich výkresy zdobí oltáře. Fotografie studentů Chebského gymnázia pod názvem Spojení s přírodou tam také mají své místo. Fotografie z tanečních vystoupení děvčat z LŠU budou trvalou výzdobou zachráněného kostela. Osud kostela zaujal i básnířku Alenku Vávrovou z Františkových Lázní. Přislíbila nám, že se přijede podívat na Martinské setkání a předá nám dárek. Je to dárek, který patří do každého kostela a je to překvapení pro nás. Víc nevím a proto se na setkání těším také.