Nevyzpytatelné počasí posledních dní může těšit aspoň vášnivé mykology a kulináře. V regionu totiž pomalu začínají pravé houbařské žně. Tuto skutečnost Chebskému deníku potvrdil i odborník Jiří Pošmura z Chebu, předseda Mykologického klubu Slavkovský les. A s prázdnou neodcházejí z lesů ani houbaři na Sokolovsku a Karlovarsku.

„Ve větším množství už rostou na pařezech výborné opeňky měnlivé. Ovšem pozor, dají se zaměnit za jedovaté houby, jako je čepičatka jehličnanová, třepenitka svazčitá a jiné podobné. „Právě z openěk lze připravit skvělé, chutné řízečky," pomlaskával si houbař-kulinář Pošmura.

Podle chebského mykologa Pošmury se určitě nadměrné množství srážek projevuje pozitivně. „Už místy rostou hřibovité houby, jako jsou kozáky, křemenáče, kováři a babky. Evidujeme také nálezy malých ´praváčků´, zatím ale na Chebsku jen místy. Já osobně jsem si procházel čtyři dny karlovarské lesy a našel jsem ojediněle hřiba babku a hřiba hnědého. Začínají růst i oblíbené muchomůrky růžovky lidově masáci, které je také dobře znát, vzhledem k nebezpečné podobnosti s jedovatými muchomůrkami, které už také vyrážejí."

Mykologové radí, že by se měli houbaři vyhnout podmáčeným lokalitám a více se zaměřit na prosluněné stráně.

„Pokud mám tu šanci, chci Chebany důrazně varovat před pečárkami (žampiony), které hojně sbírají v chebských parcích uprostřed města. „Ohrožuje je nadměrná kontaminace těžkými kovy z výfukových plynů. Právě pečárky tyto látky dost vstřebávají," radil Pošmura.

Houbařská sezona, zdá se, už vážně na Karlovarsku běží naplno. Alespoň to potvrzuje nález Ctirada Kotena v katastru obce Vojkovice. Odtud si odnesl, nebo spíše odvezl, nádherné pýchavky, odborně nazývané pýchavka obrovská (Calvatia gigantea). Největší z nich měla váhu 15,2 kg.

Například Marcela Hurdichová ze Sokolova za pouhé dvě hodiny nasbírala v lese plný koš hřibů modráků. Sama se podle svých slov nestačila divit, že houby prostě a jednoduše rostou.

„Viděla jsem, jak u lesů už stojí auta, tak mě napadlo, že jsou lidé už zvědaví. Vydala jsem se proto také a z hřibů mám neuvěřitelnou radost," usmívala se. Jako správný houbař však své zaručené místo rozhodně nechce prozradit.