Je velkým milovníkem přírody a už tradičním organizátorem velké dvoudenní mezinárodní výstavy morčat, která právě dnes od 9 hodin zahajuje v Domě dětí a mládeže (DDM) Sova Cheb. O kom je řeč? O 21letém studentovi Milanu Škodovi z Chebu, jenž (´jak jinak´) absolvuje vysokou školu zaměřenou na exotická zvířata. Deník s ním hovořil nejen o jeho velké zálibě.

Uvedete, jak dlouho už velkou výstavu morčat pořádáte?

Letos to bude už pět let. 1. a 2. ročník chebských výstav organizovala tehdy ještě chovatelka Bára Lochmanová. Po vzájemné domluvě jsem ale další ročníky dělal já, jak je tomu dodnes.

Co vás přivedlo k takové lásce k morčatům?

Již od malička jsem inklinoval ke všem zvířatům. Jako malý jsem měl morčata, tak zvané zverimexáky. Jednou mě napadlo, že bych chtěl vlastnit i nějaké to šlechtěné morče s rodokmenem, ovšem nezůstalo to u jednoho… Vstoupil jsem do základní organizace chovatelů morčat a založil si chovatelskou stanici a chov ušlechtilých morčat. Co přesně mě přivedlo k chovu morčat, ale sám přesně nevím, kdybych měl více možností, tak bych asi nezůstal jen u chovu morčat.

Je něco na organizování výstav úplně nejtěžší?

Jsem perfekcionista a vše musí být dokonalé, jinak to pro mě nemá cenu. Neočekávané problémy, které je nutné vyřešit rychle, efektivně, tak aby se nic nedotklo návštěvníků, vystavovatelů a šlo vše podle plánu. To je asi to nejtěžší.

Kdo nejvíce pomáhá…?

Jsem vděčný mé rodině, přátelům, kteří mi vždy s celou akcí pomáhají, domu dětí Sova za poskytnutí úžasných prostor pro takovou akci, v neposlední řadě i sponzorům a mediálním partnerům. Bez pomoci druhých by nikdy taková akce nemohla vzniknout.

A naopak, najdou se i škůdci?

Samozřejmě že pokud máte úspěch, ať už malý či velký, najdou se závistivci, kteří ihned přispěchají, aby vás pomluvili a pošpinili. Tohle mě ale nesrazí na kolena, ba naopak!