Nájemné v bytech a nebytových prostorech ve vlastnictví města Chebu se v letošním roce zvyšovat nebude. Radní totiž rozhodli o tom, že město nevyužije možnosti navýšit nájmy o koeficient míry inflace za rok 2015, tedy o 0,3 procenta. Město však na nájmech přijde přibližně o sto tisíc korun.

Město má ve vlastnictví celkem 1260 bytů a 350 nebytových prostorů. V případě bytů činí základní měsíční sazba nájemného 47,37 koruny za metr čtvereční, u nebytových prostorů je pak závislá na účelu využití a lokalitě, kde leží.

„Rozhodli jsme tak přesto, že tím městská pokladna přijde v letošním roce zhruba o 100 tisíc korun, což není úplně zanedbatelná částka. V otázce zvyšování nájemného však chceme postupovat obezřetně. Máme nějaké volné byty i nebytové prostory a naší prioritou je jejich obsazení. K tomu by mohla přispět i rozumná výše nájemného. Ostatně nájmy jsme nezvyšovali ani v loňském roce," řekl starosta Chebu Petr Navrátil.

Cena pronájmu nebytových prostor se pohybuje v rozmezí zhruba od 15 korun pro kulturní, sportovní, školské, sociální či charitativní využití až po 360 korun pro herny a podobná zařízení. Za pronájem bytů město vloni utržilo přibližně 36,5 milionu korun, za pronájem nebytových prostorů pak přes 12,6 milionu.

Město Cheb navíc stále některé své byty prodává do osobního vlastnictví, jedná se zejména o ty bytové jednotky, které jsou samy neprodané v celém domě a podobně.

„Zájem o městské byty stále evidujeme, lidé by si i mohli některé městské byty odkoupit například za částku 300 tisíc korun, ale my si byty chceme ještě nechat, abychom měli fond vlastních bytů," poznamenal starosta Petr Navrátil.

V Chebu existuje dokonce možnost, že město prodá i byt s nájemníkem. „Jde však většinou o takzvané zbytkové byty, kdy je v domě dvacet bytů a jeden z nájemníků si nechce byt například 10 let koupit, tak město přistoupí k tomu, že byt prodá i s nájemníkem," dodal starosta.