Nemoc špinavých rukou trápila Chebsko několik měsíců. Žloutenka je snad na ústupu, náklady na její léčbu ale logicky stouply.

Od podzimu 2014 do letošního jara onemocnělo v Karlovarském kraji hepatitidou typu A celkem 342 lidí, z toho 149 na Chebsku. Podle hygieniků je snad už možné říct, že epidemie skončila.

„Na více než 352 milionů korun přišla v loňském roce Všeobecnou zdravotní pojišťovnu péče o klienty, u nichž lékaři vykázali některý z typů hepatitidy," uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. „Ještě před třemi lety, tedy v roce 2013, to bylo jen 295,5 milionu. Rostoucí náklady souvisí s tím, že nemocných v posledních třech letech výrazně přibývá. Největší nárůst případů, a tedy i nákladů je u žloutenky typu A za tři roky stoupl jejich počet o 81 %, a výdaje na léčbu narostly dokonce o 147 %," vyčíslil.

Základní zásadou, jak se vyhnout žloutence typu A, je dodržování hygienických návyků. To je však např. u malých dětí často velice obtížné zajistit. Jednou z možností je proto očkování.

„VZP se rozhodla podpořit zájem svých klientů o ochranu proti žloutence tím, že jim nabídla příspěvek na vakcínu. Dospělí mohou získat až 500 korun v rámci příspěvku na vybraná očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění. Ještě lépe jsou na tom děti od dvou do pěti let pro ty pojišťovna spustila speciální očkovací program, v němž mohou čerpat na vakcínu až 850 korun," dodal mluvčí Oldřich Tichý.