„V současné době studujeme právní záležitost ohledně jedné prodávající firmy," uvedl místostarosta Mariánských Lázní Martin Hurajčík. „Čekáme na právní analýzu subjektu, který napadl vlastnictví některých modelů." Problém vidí vedení města hlavně v dlouhodobě neřešené otázce majetkových vztahů mezi firmami, které park Boheminium provozovaly. Mariánské Lázně sice mají podepsané kupní smlouvy od prodávajících a v současné době se pracuje na přebírání movitých věcí, ale stále není jasné, zda zmíněné modely či jejich část jsou v majetku společnosti, se kterou chce město smlouvu podepsat. „Než dojde k podpisu, chceme mít všechny analýzy," přiblížil Martin Hurajčík.

Mariánské Lázně se kromě toho musí dohodnout také s dalšími majiteli modelů. Některé miniatury totiž vlastní města. Například model Kamenného mostu patří Písku. „S některými městy už jsme jednali a nemají s tím problém," řekl místostarosta s tím, že některé modely jsou už starší a potřebují rekonstrukci, proto chtějí mít Mariánky vyřešenou i tuto záležitost.

Do problémů se jedinečný miniaturpark v Mariánských Lázních dostal za dobu svého fungování už několikrát. Situace se zhoršila v době, kdy zadlužený společník převedl společnost na jiného vlastníka. V nejčernějších prognózách tak hrozilo, že se modely přestěhují jinam. Městu se nakonec podařilo vyjednat odkup modelů za 4,5 milionu korun bez daně.

V Mariánských Lázních doufají, že i přes složitou situaci s napadnutím vlastnictví všechno dobře dopadne a že se miniaturpark návštěvníkům otevře už v polovině dubna.