Výsledky jejich práce mohli lidé vidět na vernisáži výstavy, která se konala v chebské Galerii 4. Obsahuje dokonce výběr těch nejlepších výtvorů za pět let.

„Proč jsme se rozhodli setkávat zrovna na Paliči? To je jednoduché, můj bratr nám tam umožnil konat srazy na statku, kde je velký prostor a vejde se tam hodě lidí," uvedla jedna z členek seskupení Alice Šmídová.

Jedním z důvodů bylo také to, že se tito fotografové setkávali na výstavách chebské Galerie 4. Všichni totiž pocházejí z Chebska. Od obce Palič se odvíjí i název skupiny Paličatí.

„Cítili jsme, že je nám chebský region velice blízký se všemi vesničkami, takže to byl také jeden z faktorů, který nás přiměl, aby snímky vznikaly zde," uvedla Alice Šmídová.

Fotografie vznikají v obci Palič každým rokem v létě. Chvíli předtím jeden z členů seskupení přijde s tématem, kterému se mají ostatní věnovat. Pak už všichni přemýšlí o nejlepším místě pro tu svou fotografii.

„Vnímáme každé téma jako výzvu k tomu, abychom se rozhodli, co k tomuto tématu budeme fotit," vysvětlila Alice Šmídová.

Členové seskupení mají za sebou již témata Vesnice v pohraničí, Poutník v krajině, Ztraceni v krajině, Paměti místa, místa paměti a loňským tématem byly Návraty.

„V něm šlo o to, že jsme se vrátili ke starým analogovým fotoaparátům a černobílým snímkům," uvedla další členka Jolana Amazouz Moravcová.

Paličatí se v obci setkávají každým rokem jen na pár dní. Ze vzniklých snímků následně vybírají ty nejlepší.

„Focení nám trvá jeden prodloužený víkend. Následně připravujeme i expozici snímků pro obyvatele Paliče a okolních obcí, kteří pokaždé takovou akci umí velmi pěkně ocenit."