VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nedopečené maso? Krok k salmonele!

Chebsko - Mezi velká letní nebezpečí patří grilování. Hygienici na Chebsku každoročně v létě pozorují nárůst salmonelózy. Ročně nemoc zastihne asi 150 občanů. Pokud obyvatelé regionu nechtějí strávit léto na toaletě, nesmí zapomínat na základní hygienické návyky.

12.7.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Matej Slávik

Grilují se hlavně masa a právě ta v sobě skrývají nebezpečí. „Pokud nejsou řádně opracovaná, může být problém,“ vysvětlovala vedoucí chebské hygienické stanice Jaroslava Hrabáková. „Nebezpečí skýtá především kuřecí maso.“ To může být kontaminované salmonelou nebo campylobacterem. Pokud lidé spěchají s grilováním a jedí maso syrové nebo nepropečené, je velká pravděpodobnost, že onemocní. „Není proto vhodné maso ochutnávat dřív, než je opravdu dopečené,“ radí Hrabáková.

Následky neopatrného grilování jsou mezi lidmi celkem známé – bolesti břicha, průjem, zvracení a teplota. „Většina pacientů navštíví svého praktického lékaře,“ popisovala vedoucí. „Inkubační doba u salmonelóz bývá několik hodin.“ Podle vedoucí záleží na infekční dávce, ale nejběžněji se uvádí doba okolo 24 hodin. „Zažili jsme ale také případ, kdy se infekce objevila po šesti hodinách.“ U campylobacteru je inkubační doba i pět dní. A že nejsou tyto nemoci příjemné, popisují i někteří Chebané. Jen minulý rok onemocnělo na Chebsku salmonelózou 150 lidí a campybacterem 156 občanů.

„Minulé léto mě potrápila campybacterie,“ uvedl sedmadvacetiletý Martin Hošek z Chebu. „Bylo to opravdu hrozné. Střevní potíže člověk zvládne, ale asi druhý den po propuknutí nemoci nastoupí příšerná bolest břicha.“

Střevní infekce se nejčastěji objevují v létě. Důvodem je podle odborníků také fakt, že si občané přivážejí ze zahraničních cest závažnější choroby, jako třeba úplavici. „Tu nejčastěji turisté chytnou v Egyptě či Tunisu,“ vysvětlovala Hrabáková. Nebezpečí hrozí ale také v naší republice. „Lidé tráví dovolenou například v kempech a to s sebou nese také změny stravovacích zvyklostí,“ vysvětlovala Jaroslava Hrabáková. Při tábornickém způsobu života mnozí hygienické návyky opomíjejí. „Problém je například u mytí rukou.“

Hygienická služba dělá také pravidelné kontroly v restauracích. Podle hygieniků to ale neznamená, že by lidé mohli bezhlavě cokoliv pozřít. „Zákazníci by měli také sami odhadnout, zda je jídlo čerstvé,“ upozornila vedoucí hygienické stanice. Pozor by si Chebané měli dávat také na vodu, kterou pijí při táboření z neověřených zdrojů.

Kromě salmonelózy se ale Chebané při grilování bojí karcinogenních látek.

„Když je venku hezky, grilujeme s přáteli dost často. Někdy i třikrát týdně,“ popisoval Cheban David Mašek. „Vím, že to často není zdravé. Pořídili jsme si proto raději elektrický gril. Smůlu ale máme, když nám vypnou proud,“ smál se.

Vedoucí chebské hygienické stanice ovšem vysvětlila, že jsou obavy často přehnané.

„Karcinogenní látky vznikají hořením. Člověk by ale musel jíst grilované maso denně, aby si jím vážně poškodil zdraví,“ sdělila Jaroslava Hrabáková. „Samozřejmě určité riziko existuje. Hodně spálené maso obsahuje více karcinogenních látek než běžně propečené maso na pánvi.“ Podle vedoucí hygienické stanice se ale z tohoto tématu vytvářejí umělí a zbyteční strašáci. „Důležitá je řádná tepelná úprava. To proto, aby se teplem zničily mikroby a patogenní zárodky, které v masu jsou.“

12.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jaroslav Krajc v akci.

VOLBY 2017: Na Chebsku žádný vážný problém nenastal

Ilustrační foto.

Horní Hrad pod palbou

Do Chebu míří Snow film festival

Cheb - Špičkové filmy o zimních sportech a dobrodružství. To bude další ročník Snow film festivalu, který se i letos uskuteční v chebské Čtenářské kavárně Joker.

VOLBY 2017: Zapisovatelka? I ta má u voleb zodpovědnost

Cheb - Ve volební komisi je důležitou součástí nejen její předseda, ale také zapisovatelka. Například Olga Gregoridesová z Chebu, dělá zapisovatelku při volbách již několik let. Jak sama říká, v jejím volebním okrsku číslo 17 v Májové ulici, se za poslední léta nic závažného nestalo.

Psi i jejich páni se dobře baví při nové hře Hoopers

Chebsko - Štěňata, dospělí psi, voříšci nebo šampioni, ti všichni mohou propadnout novému sportu, který pochází z Ameriky a Holandska.

Na nové kotle je k mání ještě 22 milionů korun

Karlovy Vary - V pořadí již druhou vlnu takzvaných kotlíkových dotací spustil Karlovarský kraj v závěru srpna. Z celkové částky 64 milionů korun, která je k dispozici, zbývá pro majitele rodinných domů k rozdělení ještě kolem 22 milionů korun na výměnu starých, neekologických kotlů za nové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení