Grilují se hlavně masa a právě ta v sobě skrývají nebezpečí. „Pokud nejsou řádně opracovaná, může být problém,“ vysvětlovala vedoucí chebské hygienické stanice Jaroslava Hrabáková. „Nebezpečí skýtá především kuřecí maso.“ To může být kontaminované salmonelou nebo campylobacterem. Pokud lidé spěchají s grilováním a jedí maso syrové nebo nepropečené, je velká pravděpodobnost, že onemocní. „Není proto vhodné maso ochutnávat dřív, než je opravdu dopečené,“ radí Hrabáková.
Následky neopatrného grilování jsou mezi lidmi celkem známé – bolesti břicha, průjem, zvracení a teplota. „Většina pacientů navštíví svého praktického lékaře,“ popisovala vedoucí. „Inkubační doba u salmonelóz bývá několik hodin.“ Podle vedoucí záleží na infekční dávce, ale nejběžněji se uvádí doba okolo 24 hodin. „Zažili jsme ale také případ, kdy se infekce objevila po šesti hodinách.“ U campylobacteru je inkubační doba i pět dní. A že nejsou tyto nemoci příjemné, popisují i někteří Chebané. Jen minulý rok onemocnělo na Chebsku salmonelózou 150 lidí a campybacterem 156 občanů.
„Minulé léto mě potrápila campybacterie,“ uvedl sedmadvacetiletý Martin Hošek z Chebu. „Bylo to opravdu hrozné. Střevní potíže člověk zvládne, ale asi druhý den po propuknutí nemoci nastoupí příšerná bolest břicha.“
Střevní infekce se nejčastěji objevují v létě. Důvodem je podle odborníků také fakt, že si občané přivážejí ze zahraničních cest závažnější choroby, jako třeba úplavici. „Tu nejčastěji turisté chytnou v Egyptě či Tunisu,“ vysvětlovala Hrabáková. Nebezpečí hrozí ale také v naší republice. „Lidé tráví dovolenou například v kempech a to s sebou nese také změny stravovacích zvyklostí,“ vysvětlovala Jaroslava Hrabáková. Při tábornickém způsobu života mnozí hygienické návyky opomíjejí. „Problém je například u mytí rukou.“
Hygienická služba dělá také pravidelné kontroly v restauracích. Podle hygieniků to ale neznamená, že by lidé mohli bezhlavě cokoliv pozřít. „Zákazníci by měli také sami odhadnout, zda je jídlo čerstvé,“ upozornila vedoucí hygienické stanice. Pozor by si Chebané měli dávat také na vodu, kterou pijí při táboření z neověřených zdrojů.
Kromě salmonelózy se ale Chebané při grilování bojí karcinogenních látek.
„Když je venku hezky, grilujeme s přáteli dost často. Někdy i třikrát týdně,“ popisoval Cheban David Mašek. „Vím, že to často není zdravé. Pořídili jsme si proto raději elektrický gril. Smůlu ale máme, když nám vypnou proud,“ smál se.
Vedoucí chebské hygienické stanice ovšem vysvětlila, že jsou obavy často přehnané.
„Karcinogenní látky vznikají hořením. Člověk by ale musel jíst grilované maso denně, aby si jím vážně poškodil zdraví,“ sdělila Jaroslava Hrabáková. „Samozřejmě určité riziko existuje. Hodně spálené maso obsahuje více karcinogenních látek než běžně propečené maso na pánvi.“ Podle vedoucí hygienické stanice se ale z tohoto tématu vytvářejí umělí a zbyteční strašáci. „Důležitá je řádná tepelná úprava. To proto, aby se teplem zničily mikroby a patogenní zárodky, které v masu jsou.“