To platí jak pro Karlovarsko, tak i Chebsko, kde podzemní voda v loňském roce chyběla. Lidé tak měli problém se svými studnami a podobně. Letos by se měla situace změnit.

„Tomu, že by se v podzemí mělo vytvořit více vody než loni, nasvědčuje to, že v půdě zůstalo dostatek vlhkosti z minulého roku, a tudíž s letos napadlým sněhem se vlhkost v podzemí ještě více zvýšila," vysvětlil Rudolf Kovařík.

„To, že sníh napadl na nezamrzlou půdu, napomohlo tomu, aby se voda z něj po odtání rychleji vsakovala dále do půdy a neodpařila se tak rychle, jako by tomu bylo v případě, že by zem byla promrzlá," podotkl meteorolog.

V loňském roce v tuto dobu bylo již všude sucho a žádný sníh nebyl ani na horách.

„To se teď nestane, protože ještě dnes máme v horských oblastech Chebska a Karlovarska od 40 do 80 centimetrů sněhu, který se po oteplení vstřebá do půdy, a měla by se tak následně vytvořit dostatečná vláha pro jarní a letní měsíce," informoval meteorolog Kovařík.

V letošním roce podle odborníka máme jeden z nejlepších srážkových stavů za posledních pět let.

„To, že je 80% vody vázáno ve sněhové pokrývce na horách, napomůže následně při tání, protože voda ze sněhu je v podzemní vodě zastoupena nejvíce. Pokud se oteplí, vsakuje se většina této vody do půdy a nemá takovou tendenci odtéct po povrchu pryč," doplnil Rudolf Kovařík.