Jubilejní 20. ročník Dnů stavitelství a architektury Karlovarského kraje, v rámci něhož se pravidelně pořádá i soutěž o nejlepší stavbu či zatím nerealizovaný projekt v regionu, skončil. Odborná porota vybrala vítěze, ocenila významné persony a počiny a zároveň také v pátek 18. června oznámila vítěze veřejné ankety.

Vítězové se tradičně liší v kategorii odborné poroty a veřejné ankety. Zatímco odborníci vybrali nejlepší stavbou kraje Sparkasse Karlovy Vary, budovu bývalé Spořitelny na Divadelním náměstí, mezi veřejností získala nejvíce bodů rekonstrukce bývalého hotelu Korunní princ Rudolf v Kyselce. Ten z celkových 7226 hlasů získal 1620."

Na druhém místě se u odborné poroty umístil Pivovar Červený vlk v Božím daru, na třetím pak Lávka přes řeku Ohři ve Svatošských skalách," informovala Anna Vlášková, manažerka pořádajícího Regionálního stavebního sdružení Karlovy Vary.

V kategorii doposud nerealizovaných projektů si nejlépe u poroty vedla Střední uměleckoprůmyslová škola keramická a sklářská Karlovy Vary, na druhém místě skončila Náplavka řeky Ohře, Karlovy Vary – ideová architektonická studie, na třetím pak Knihovna a muzeíčko Hranice.

Kvůli úniku plynu v Perninku evakuovali hasiči osmdesát lidí
Kvůli úniku plynu v Perninku evakuovali hasiči osmdesát lidí

Čestné uznání za citlivý přístup k revitalizaci krajiny, který přispívá k ochraně přírodního fenoménu, si odnesli autoři projektu Revitalizace Perninského rašeliniště, a čestné uznání za architektonickou hodnotu realizace stavby pak Kaple – hřbitov Březová.

"V projektech v rámci veřejného hlasování si nejlépe vedla Obnova budovy chléva – Tvrz Pomezná, pro kterou hlasovalo 1048 lidí z celkových 5038. V kategorii Zachráněné a zachraňované památky pak veřejnost nejvíce hlasovala pro Zámek Kopaniny, který získal 1001 z celkem 3920," upřesnila manažerka sdružení.

Cenu Za celoživotní dílo v oblasti architektury, za vysokou profesionalitu a odbornost s přihlédnutím k vysokým morálním vlastnostem a etickým hodnotám si odnesl akademický architekt Antonín Polony. Odborná porota ocenila i nejlepšího projektanta roku, kterým se stal Martin Šafařík. Ten spolupracuje nejen s městem Karlovy Vary především při statickém zajištění komplikovaných a nestabilních svahů, například i toho nad kinem Čas. "Velice mě to potěšilo a příjemně překvapilo. O nějaké nominaci jsem zaslechl už vloni, ale mezitím jsem to vypustil z hlavy," komentoval ocenění statik, který cenu získal za dlouhodobé vynikající výsledky při statickém projektování a posuzování staveb zejména v Karlovarském kraji.

Kvůli pandemii se vloni Dny stavitelství nekonaly. Do soutěže se proto mohly výjimečně přihlásit stavby realizované i před dvěma lety.