Za prvé to bylo čekání na to, zda vláda prodlouží nouzový stav či nikoliv. Za druhé volné pokoje začaly v rezervačním systému ubytovatelů naskakovat až poté, co řada Němců zrušila své pobyty zabukované dlouhé měsíce dopředu. A třetím, neméně důležitým faktorem, je současné počasí.

"Máme poslední volný pokoj. Hosté vyčkávali na poslední chvíli. Hodně Němců zrušilo své rezervace, které měli prakticky od léta. Nyní je v našem hotelu poměr cizinců a Čechů půl na půl," hlásí z recepce hotelu Zelený Dům v Božím Daru.

Prakticky jako přes kopírák mluví ve stejné destinaci v hotelu Svatý Hubert. "Máme volný poslední pokoj. Němci, kteří ruší rezervace, doplňují Češi. Ale zatímco dříve to byly rezervace na pět nocí, nyní jsou to jedna dvě noci. A to nemluvím o tržbách v restauraci. Ty jsou oproti konci roku 2019 na nějakých 20 procentech," říká provozovatel zařízení Svatý Hubert. v Božím Daru.

Penzion Edita je zaplněn zhruba z poloviny. "I nám ruší Němci pobyty, jsme na 50 procentní obsazenosti, nabízím ubytování v soukromí. Mám zde většinou Čechy," říká provozovatelka Helena Tichá.

Ne všichni lidé jezdí na hory jen kvůli party. Mnoho z nich chce spojit oslavy Nového roku s lyžováním.

S otužilci se roztrhl pytel a otužování ve studené vodě je velký trend. Jiří Pištěk ze Skalné se otužuje už rok a moc si tuto ozdravnou kúru pochvaluje.
Otužování přináší tělu benefity, říká dobrovolný hasič Jiří Pištěk

"Letos si myslím, že řada lidí, kteří lyžují a rozmýšleli se zda jet či nikoliv, nakonec zůstala doma. Vytrvalý déšť nevěštil nic dobrého. Sjezdovky některé ještě možná vydrží, ale běžkaři mají smůlu," myslí si Pavel Holan z Kraslic.

Přelom roku bude v Česku provázet mimořádně teplé počasí. Na Silvestra teploty vystoupají až na 14 stupňů Celsia, pátek se tak podle všeho stane nejteplejším dnem letošního prosince. Na horách 1000 metrů nad mořem bude až sedm stupňů nad nulou. V sobotu, první den roku 2022, se teploměr vyšplhá ke 12 stupňům. Na Moravě a na severovýchodě Čech by mělo být v nadcházejících dnech a hlavně nocích o něco chladněji. Vyplývá to z aktuální týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

"Konec roku a začátek nového bude teplý. Na naše území proudí teplý vzduch, už v noci na dnešek se oteplovalo. Pátek bude nejspíš nejteplejším dnem prosince s maximálními teplotami 10 až 14 stupňů Celsia," uvedli ve čtvrtek ráno meteorologové na twitteru.

Miroslav Bouda.
Musíte umět lidem naslouchat, ale také je přesvědčit, říká starosta Březové

Také noční teploty zůstanou při oslavách nového roku vysoko nad nulou, v Čechách se dostanou až skoro k deseti stupňům, na Moravě a severovýchodě Čech místy klesnou ke čtyřem.

Během nadcházejícího víkendu bude většinou oblačno nebo zataženo, může pršet nebo mrholit, na horách na severu a severovýchodě se dá zpočátku čekat mrznoucí déšť. Ojediněle se objeví mlhy.

Zvolna ochlazovat se začne až během prvního lednového týdne. Postupně přejde déšť ve smíšené srážky nebo sněžení, a to i v nižších polohách. V noci začne mrznout a přes den se budou teploty přibližovat nule.