Chtěli se společně podělit o názory k chystanému obchvatu u chebské čtvrtě Háje. Vzájemně také diskutovali o tom, jak by se průjezd kamionů centrem Chebu a německého Waldsassenu mohl omezit. Ze setkání vzešlo, že němečtí občané proti nákladní dopravě v centru bojují prý již také několik let.

„Dopravní zátěže, které způsobují jemný polétavý prach, zplodiny z dieselových motorů a které také způsobují rakovinu a všudypřítomný hluk, ohrožují naše zdraví," uvedl mluvčí Ludwig Wolf z 'Občanské akce Účast se vyplácí pravý obchvat skutečné odlehčení'. „Dotčeni jsou nejen ti, kteří žijí bezprostředně u zdroje, ale jedovaté zplodiny a hluk se šíří také v přilehlých městských částech a ohrožují tak mnoho lidí," dodal.

Podle studie, kterou si nechali němečtí spoluobčané zpracovat, bude na budoucí spojnici mezi Chebem a Mitterteichem projíždět až čtyřicet tisíc nákladních vozidel každý měsíc.

„Podle mého by se mohlo město Cheb pokusit odklonit náklaďáky na severní obchvat Chebu, který byl v minulosti vybudovaný u Pomezí. A následně nato uzavřít vjezd aut nad 7,5 tuny od Waldsassenu pro nákladní vozidla," upřesnil Ludwig Wolf s tím, že o uzavírku už zažádalo i město Waldsassen.

Podobného názoru jsou i iniciátoři z české strany.

„Především jsme si u památníku obětem železné opony chtěli připomenout dobu, kdy po této silnici nejezdila žádná auta, ale jen cyklisté a následně byl provoz povolený pouze pro osobní automobily," řekl Pavel Pagáč z Občanské iniciativy Proti stavbě jihovýchodního obchvatu Chebu a pro odklonění tranzitní dopravy.

„Hlavním cílem dnešního setkání je projevit společný česko-německý protest proti kamionové tranzitní dopravě přes města Cheb a Waldsassen. Usilujeme o to, aby se zakázal vjezd nákladních automobilů nad 7,5 tuny do centra Chebu a aby se tato vozidla přesměrovala na stávající tranzitní trasu po R6 na hraniční přechod v Pomezí nad Ohří," dodal Pavel Pagáč.

V německém městě Waldsassen je pro odklonění nákladní dopravy mnoho obyvatel. „Souhlas k tomu, aby se nákladní kamionová doprava odklonila z Waldsassenu, vyjádřilo přes 52% občanů města," řekl radní německého Waldsassenu Johannes Schuster.