Téměř tři roky trvalo Karlovarské krajské nemocnici, než získala nová lůžka a přístroje do třech nemocnic v kraji. Výběrové řízení na dodavatele se muselo kvůli vyřazeným uchazečům o zakázku v desítkách milionů korun několikrát opakovat.

V letošním roce už ale nové postele a přístroje za téměř 70 milionů korun budou moci využívat pacienti karlovarské, sokolovské i chebské nemocnice. Moderní nemocniční vybavení předfinancoval Karlovarský kraj, kterému se podařilo získat dotaci z evropských fondů.

Nové postele i přístroje budou nyní postupně dodávány do jednotlivých zdravotnických zařízení.

„Nemocnice v Karlových Varech dostane lůžkové komplety a přístroje za 22 milionů, do nemocnice v Sokolově putuje vybavení za 22, 8 milionu korun a nemocnice v Chebu nabídne pacientům postele a přístroje za 22, 4 milionu korun. Lidé se tak mohou těšit na zvýšení úrovně zdravotní péče, ale ocenili by také další zlepšování přístupu zdravotníků k pacientům a zkvalitnění vzájemné komunikace," uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Požadavky na typ lůžek a přístrojů stanovili sami lékaři jednotlivých nemocnic, tudíž vybavení odpovídá jejich výběru.

„Jedná se například o porodní nebo seniorská lůžka, komplety pro jednotky intenzivní péče, operační stoly, z přístrojového vybavení to jsou pak anesteziologické monitory nebo inkubátory," upřesnil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Miloslav Čermák.

Také v roce 2013 bude Karlovarský kraj pokračovat v investicích do zdravotnictví.

V současnosti se připravuje přestavba iktové jednotky sokolovské nemocnice, další část rekonstrukce pavilonu nemocnice v Chebu a také dovybavení nového karlovarského pavilonu akutní medicíny.

Karlovarská krajská nemocnice čekala na lůžka a nové přístroje dlouho.

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad zažádala o poskytnutí dotace na lůžka a přístroje 6. října 2010. To jí schválilo krajské zastupitelstvo.

13. září 2010 byla vyhlášena výběrová řízení na zdravotnické přístroje, 20. srpna téhož roku na lůžkové komplety a 26. února 2010 na magnetickou rezonanci.

„Poté byla všechna výběrová řízení z technicko- organizačních důvodů postupně zrušena a opakována. Řešil je i antimonopolní úřad, podle něhož došlo k chybě na straně zadavatele. Výběrové řízení na magnetickou rezonanci bylo ukončeno v průběhu roku 2011, na lůžkové komplety a přístroje v roce 2012," doplnila Jana Pavlíková, krajská mluvčí.

Počty lůžek v nemocnicích

Nemocnice v Karlových Varech, Sokolově a v Chebu si podaly požadavek na nová lůžka ve svých nemocnicích. Ta obdržely v počtu:

Karlovy Vary 287 lůžek

Sokolov 211 lůžek

Cheb 186 lůžek

Celkem 684 lůžek