Pohled, který se některým naskytne, ale nemá s romantikou nic společného. Válející se plechovky, odpadky a poničené lavičky na odpočívadlech nejsou žádnou výjimkou.

„Nejsou to jen plechovky, lahve od piva nebo ubrousky od svačiny, které můžete najít na každém rohu," postěžovala si vášnivá houbařka Hana Brázdová z Chebu. „Minule jsme při marném hledání hub narazili na matraci nebo pneumatiky. Lidé jsou neskuteční. Normální člověk tohle prostě nepochopí. Jasně, na procházku si vezmu pití a svačinu, ale když to dojím, strčím obaly zpět do batohu. Pro některé je ale odnos obalů zase domů neřešitelný problém," rozčílila se.

„Je opravdu až s podivem, že někdo může do lesa jet vyhodit ledničku," uvedl další z pravidelných návštěvníků lesa. „Je to úžasný odraz naší skvělé společnosti. Nevíš, kam to vyhodit, a nechce se ti do sběrného dvora? Tak to odvezeš do lesa. Navíc jsou někteří agresivní. Jednou jsem si dovolil mladíka napomenout, zda by nechtěl plastovou lahev zvednout a odnést ji s sebou domů, odměněn jsem byl akorát křikem, abych se staral o sebe. " 
Nejenže válející se sklenice, plechovky či dráty hyzdí přírodu, jsou ale také nebezpečné pro zvěř.

Kapitola sama o sobě jsou vandalové, kterým nestačí ´jen´ vyhazovat nepořádek. „Někdy se mi stane, že místo laviček na odpočívadlech narazím jen na torzo, které lavičky připomíná," líčil další z procházkumilovných lidí Karel Procházka z Chebu. „Vím, že někde už přistoupili k fotopastím, jenže ty jsou dost nákladné, takže myslivcům či majitelům pozemků nezbývá nic jiného než jít a uklidit to."
S nepořádkem se nepotýkají jen majitelé lesa, ale například také rybáři. Paradoxně nepořádek na březích mají na svědomí hlavně rybáři.