Nakrájet cibuli, složit košili nebo jít na úřad. Z tak banálních záležitostí se bez zraku může stát problém. Aby tomu tak nebylo, pomáhají členové chebského TyfloCentra, kteří na sobotu přichystali akci s názvem Tyflomat Cheb aneb maturita ze slepoty.

„Akce je určená pro těžce zrakově postižené spoluobčany, ale i pro zdravou veřejnost," vysvětlil nevidomý Emil Miklóš z chebského TyfloCentra. „Jejím cílem je podpořit mobilitu a nezávislost nevidomých, prohloubit jejich dovednosti, sebeobsluhu, ale také posílit jejich sebevědomí."

Jak ale podotkl, vítaný byl každý. I lidé bez zrakového postižení si mohli v chebské čtenářské kavárně Joker vyzkoušet připravené úkoly – skládání košile, povlékání lůžkovin, oblékání kojence, krájení cibule a zdolání asi kilometrové trasy po městě.

„Nejnáročnější je asi prostorová orientace," konstatoval Emil Miklóš.

I když všichni obdrželi itinerář a měli s sebou 'strážné anděly' ze Střední zdravotnické školy v Chebu, nešlo o nic snadného.

„A na konci trasy na účastníky čekal takzvaný orientační test, kde si lidé vyzkouší svůj odhad vzdáleností," popisoval. Přítomní také v rámci slepecké maturity absolvovali test ze společenské etikety a poskytnutí první pomoci. A na pěší zóně se nacházel také stánek s propagačními materiály včetně vybraných kompenzačních pomůcek a výrobky zrakově postižených, ale také zde vystoupili zrakově postižení umělci.

Mimo řadu lidí bez zrakového postižení se akce zúčastnila asi dvacítka nevidomých z různých koutů České republiky, a to třeba z Ústí nad Labem, Plzně či Zlína.
Z Karlových Varů přijela Markéta Žídková, která má zbytky zraku.

„Nejvíc jsem byla zvědavá na to, jak zvládnu oblékání dítěte – panenky," popisovala. „Už jsem si vyzkoušela oblékaní živého dítěte, což nebyla snadná záležitost. Snad nejhorší bylo nasadit mu čepici."

Podle Heleny Hradilové, která dorazila ze Zlína, by si akci měli vyzkoušet také vidoucí lidé. „Ti si mnohdy neuvědomují, jaký problém je auto zaparkované v cestě, reklamní áčka na chodníku a další podobné maličkosti," vysvětlovala. Do Chebu přijela s manželem, který na akci vystupoval. „Řekla jsem si, že když už tady jsem, tak si maturitu ze slepoty také vyzkouším. Sama jsem slabozraká, a tak zrak trochu využívám. Chtěla jsem proto využít šance zkusit poslepu různé činnosti," řekla. Jak podotkla, ve své domácnosti si člověk rychle zvykne a vše si přizpůsobí svým potřebám. „Náročné je ale třeba vaření nebo péče o malé dítě v období, než začne mluvit. Jednoduchý samozřejmě není také pohyb venku, kde se stále prostředí mění," dodala.

Akce Tyflomat aneb maturita ze slepoty se letos konala místo 'Nevidomých za volantem'. „Hledali jsme nějaké oživení, a tak bychom chtěli tyto dvě akce střídat," dodal Emil Miklóš.
Odpoledne byla v kavárně Joker připravená ještě simulovaná střelba elektronickým paprskem na ozvučený cíl, doplňkovým programem celé akce byla také jízda na tandemovém kole.