VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mykologové nabízeli návštěvníkům výstavy zajímavé pochoutky

Mariánské Lázně - Recept na oblíbenou houbovou tlačenku

23.9.2008
SDÍLEJ:

Pavel Šimice, autor receptu na houbovou tlačenkuFoto: DENÍK/ Nataša Šmatová


Mariánské Lázně/ Tradiční součástí mykologických výstav v Mariánských Lázních je i degustace zajímavých houbových specialit. Organizátoři zde každý rok návštěvníkům nabízejí nejrůznější druhy nakládaných hub, karbanátky nebo vynikající houbovou tlačenku. O té si už tisíce houbařů z regionu vyprávějí legendy. Mykologa Pavla Šimiceho jsme proto požádali, aby čtenářům Chebského deníku vysvětlil postup při její přípravě.

„Houbovou tlačenku si může připravit každý dobrý houbař. V zásadě na ni potřebujeme mladé, dosti tvrdé a hlavně pokud možno barevné jedlé houby,“ zdůraznil Pavel Šimice. Barevně odlišné houby potřebujeme, aby měla tlačenka na řezu barevnou mozaiku. A jaké houby do tlačenky vybrat?
„Výborná je krásnoporka mlynářská, která barví do žluta, křemenáč je po uvaření černý, ryzec smrkový či pravý se barví do oranžova, ryzec černohlavák je černobílý, liška je také oranžová a malé plodnice hříbka smrkového jsou bílé. Použít můžeme i slizáka mazlavého, kterému před použitím stáhneme hlavičku,“ sdělil Pavel Šimice.

Suroviny

jeden kilogram uvařených odcezených hub
půl kilogramu semletých kůžiček
10 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
3 stroužky česneku (použít do vývaru z kůží)
bílý nebo černý pepř
salámová nebo tlačenková střeva (doporučené jsou ty o průměru pět až sedm centimetrů)
vývar na povolení tlačenky (konzistence musí být přiměřená jako na vepřovou tlačenku)

Postup

Připravené houby důkladně propláchneme studenou vodou, necháme odkapat a vložíme do vařící osolené vody. Vaříme pět až deset minut podle velikosti hub. Pozor! Každý druh hub vaříme zvlášť. Houby pak odcedíme, necháme okapat a připravíme si odvar z vepřových kůžiček nebo nožiček. Vepřovou kůži zbavíme tuku a štětin, uvaříme spolu s cibulí a česnekem, přecedíme a odstraníme koření. Kůžičky nebo obrané nožičky semeleme a vývar použijeme na povolení tlačenky. Houby a semleté kůžičky spojíme a podle potřeby povolíme vývarem z kůžiček. Zamícháme a podle potřeby dochutíme bílým pepřem a solí.
To vše pak za tepla naplníme do umělých salámových nebo tlačenkových střev.
Pavel Šimice hmotu plní velkým cukrářským pytlem bez trubičky a pod velkým tlakem, aby v hmotě nevznikaly vzduchové bubliny.
Takto naplněné a plně stažené tlačenky ukládáme do chladné místnosti a po třech hodinách obracíme.

Dobrou chuť čtenářům Chebského deníku přeje Pavel Šimice a redakce.

Autor: Petr Przeczek

Místo události:
23.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Vlekaři se děsí poplatků za odběr vody na zasněžování. Snímek je z horské Bublavy.

Vlekaři se děsí poplatků za odběr vody na zasněžování

Exoti na prodej.
AUTOMIX.CZ

Exoti na prodej: O těchto autech jste určitě nikdy neslyšeli. Ale můžete je mít

FOTOGALERIE: Hasiči se nezastavili, silný vítr opět vyvracel stromy

Karlovarský kraj – Napilno měli hasiči v Karlovarském kraji, od čtvrtka do pátku zaznamenali 77 výjezdů. Může za to počasí, kdy na zasněžených silnicích přibylo dopravních nehod, především ale náhlý poryv větru lámal a vyvracel stromy.

Chcete Zlatý erb? Máte poslední šance přihlásit se

Karlovarský kraj – Obce a města z našeho regionu mají v pátek 19. ledna poslední šanci na to, aby se ještě zapojily do krajského kola soutěže o Zlatý erb.

OTÁZKA PRO: Blanku Andrášikovou z Muzea Cheb

Cheb - Muzeum Cheb připravuje přednášku s názvem Památné a významné stromy Karlovarského kraje. Přiblížíte, co se lidé dozvědí?

K lékaři lidi dopraví Seniorbus

Aš – Pomoci seniorům s dopravou na nákup, k lékaři anebo na úřad se rozhodla ašská radnice. Proto od začátku letošního roku jezdí v ulicích města takzvaný Seniorbus.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>