V jeden velký cirkus se o víkendu promění chebská Krajinka. Nachystaná jsou různá pouliční představení, kabarety a mnoho dalšího.

„Jeden víkend v červenci se Krajinka proměňuje v cirkusovou manéž, kde si lidé mohou sami vyzkoušet cirkusové techniky pod vedením zkušených lektorů, ale také zhlédnout představení v podání profesionálů," uvedla Miroslava Pavelcová Pavlíková, dramaturgyně chebského Kulturního centra Svoboda.

S akcí přišlo KC Svoboda poprvé v roce 2013, a to v rámci tehdejší Krajinné výstavy. Tým kulturního centra chtěl obyvatelům a návštěvníkům nabídnout něco nového a netradičního. Nakonec se rozhodli pro projekt koketující s takzvaným novým cirkusem.

Projekt Letní bláznění je zaměřen na pohybové komediální divadlo, které je naplněno nejen humorem, ale také filozofií a nebojí se experimentovat. Hledá všechno to 'bláznivé', co je v České republice k vidění. Odborným konzultantem pro tuto akci se stal herec, gagman a clown Števo Capko, působící za svou kariéru v řadě českých a slovenských divadel včetně ZDCH. Mimo jiné vyučuje na Katedře pantomimy pražské HAMU.

Letos se navíc už podruhé festival propojí s příměstským táborem v chebském muzeu. Děti v průběhu týdne před samotným Letním blázněním nacvičí představení, tentokrát v duchu pouličního divadla. Úskalími tohoto žánru je provedou zkušení lektoři a celé představení odstartuje samotný festival.

Následovat budou výstupy v podání profesionálů. Diváci se budou moci těšit například na jedinečné představení Plovárna. Pohybově-cirkusová humoreska je volně inspirována novelou Rozmarné léto. Poetiku tohoto autora převádí s lehkostí a jemnou groteskou do pohybové humoresky, v níž využívá cirkusových disciplín žonglování, provazochodectví a párové akrobacie. Nebudou chybět pohádky pro děti a také závěrečné představení v podání už tradičního hosta Sacra Circusu. V Chebu uvede svou premiéru akrobatického, tanečního projektu s ohnivou žongláží Oheň Voda Země Vzduch. Pouliční představení o tom, že Vzduchem plují oblaka, Strom roste ze Země, Voda přináší život a Oheň všechno zachvacuje. Na konci všeho opět Vzduchem plují oblaka.