Podle mnohých hostů sobotního slavnostního otevření nově upraveného levého břehu Ohře v Chebu je tento areál nesrovnatelně atraktivnější než podobná střediska v sousedním SRN. Cheb tak alespoň v nějakém ohledu válcuje německé sousedy.

„Mám možnost srovnání s areály zaměřenými na takové účely v SRN," uvedla chebská rodačka Petra Grimm, která v současnosti žije v německém Marktredwitz. Do Chebu jezdí často, ale v sobotu se sem vydala speciálně, aby okoukla právě otevírané středisko ´Turistického využití levého břehu Ohře´. „Je to zde naproti Krajince super a perfektně připravené i pro malé děti. Má to tady rozhodně větší úroveň než v Německu. Její slova horlivě potvrzovala její kamarádka Martina Avolio. Ta je také původem z Chebu a nyní bydlí v nedalekém Waldsassenu.

Podle mladé sportovkyně, dvanáctileté Zuzany Jalovcové z Chebu, je rovněž perfektní, že zde najdou možnost vyžití vyznavači nejrůznějších sportovních odvětví. „Já jsem moc ráda třeba za lukostřelce," usmívala se.

Součástí sobotní slávy startu do života lokality naproti areálu Krajinky se staly nejrůznější sportovní, společenské i zábavné akce. Představil se zde třeba také český reprezentační tým v rope skippingu skákání přes švihadla, který se letos v červenci zúčastní jako historicky první český tým mistrovství Evropy v dánském Aalborgu.

Další atrakcí byl například start pochodu turistů na Zelenou horu k Bismarckově rozhledně. „Dohromady nás nakonec šlo asi 300 lidí," řekl Vít Lodr, člen Klubu českých turistů Union Cheb. „Úprava prostranství, kde se ještě před rokem nacházely chátrající stadion a 'prales', je skvělá myšlenka," pochvaloval Lodr.

Celodenní zábavný program vyvrcholil mimořádně dojednanou exhibicí od 18 hodin v Kulturním centru Svoboda. Na té hosty pobavily dvě velké hvězdy stolního tenisu Milan Orlowski a Jindřich Panský.

Přeměna oblasti na sportovní a rekreační areál přišla chebskou radnici na 140 milionů korun, dalších 20 milionů korun pak stála stavba lanového centra.