Sanitky záchranné služby by měly být nově vybavené systémem lifepaeck, který usnadní komunikaci mezi lékaři na místě zásahu a specialisty z kardiocentra nemocnice v Karlových Varech.

Potvrdil to Luděk Nečesaný, ředitel krajské záchranky a předseda představenstva Karlovarské krajské nemocnice. „Jedná se o sofistikované defibrilátory, tedy přístroje schopné snímat EKG a provést elektrický výboj v případě výskytu život ohrožující poruchy srdečního rytmu. Defibrilátory jsou navíc schopné spojení s centrální registrační jednotkou lifenet umístěnou v nemocnici a napojenou na nemocniční informační systém,“ vysvětlil ředitel Nečesaný.

Tento systém by umožnil spojení se specialisty v karlovarské nemocnici, kteří by mohli přenesené údaje vyhodnotit. „Lékař specializovaný na intervenční kardiologii by se na základě získaných údajů telefonicky spojil s lékařem záchranné služby a rozhodl o co nejracionálnější léčbě nemocného, eventuálně o převozu do kardiocentra, a současně by svolal operační tým k urgentnímu výkonu,“ doplnil Michal Paďour, primář kardiocentra karlovarské nemocnice.

Tento nový systém s sebou přinese i finanční náklady. „Nebudou to astronomické částky a v případě situací, kdy jde pacientům o život a skutečně závisí na každé vteřině, je to investice velmi potřebná,“ doplnil k systému Luděk Nečesaný.